Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Wszyscy jesteśmy politykami
10114
#alter nieaktywny
26 kwietnia 2013r. o 9:31
~ciekawski napisał(a):
Przemyslaw napisał(a): ...Jak tylko będę miał spokojną chwilę odpowiem wyczerpująco .Przepraszam mam obowiązki.

Ten, to jak ma odpowiadać na pytania , to wtedy ma obowiązki lub P A L I G Ł U P A!

Jak przypuszczam PAnM dopiero kształtuje swoje poglądy, tworzy swoje teorie :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
5413
#Przemyslaw nieaktywny
26 kwietnia 2013r. o 13:00
alter napisał(a):

1. Jaką ma Pan wiedzę, aby "naprawiać gospodarkę wolnorynkową"? dokładnie co Pan chce naprawiać?

Jak sama nazwa wskazuje GOSPODARKA WOLNORYNKOWA.
Skarb państwa powinien zadowolić się podatkiem dochodowym oraz podatkiem VAT oraz w znacznie mniejszym zakresie akcyzami.
Gospodarka , a w zasadzie przedsiębiorczość prywatna obłożona jest zbyt dużą ilością opłat, akcyz i podatków pośrednich .Do najbardziej okaleczonych zalicza się transport ciężarowy , gastronomia , hotelarstwo , produkcja żywności .Poluzowanie w tych gałęziach natychmiast za skutkuje wzrostem zatrudnienia i płac.
Każda dodatkowa opłata nałożona na firmy obniża możliwości płatnicze firmy wobec jej pracowników.W taki oto sposób wypracowane dobra przejmuje w zbyt dużym stopniu skarb państwa / lub samorząd /
Uproszczenie przepisów podatkowych .Jasność prawa nie pozwalająca na dowolne interpretacje przez urzędników.
SPECJALNE STREFY EKONOMICZNE -- to twór , który dowodzi że władza ma świadomość iż źle traktuje swoje firmy .Podobnie ma się sprawa z inwestycjami samorządowymi konkurującymi bezpośrednio z wolnym rynkiem / przykład TBS /
Wynagrodzenia pracownicze -- aby zapobiegać wyzyskowi i nadużyciom powinna istnieć dolna bariera zarobku .Tzw minimalna stawka godzinowa .Jej wysokość powinna automatycznie stać się kwotą wolną.
To z kolei nie może odbywać się kosztem pracodawców / w praktyce pracowników/ Tu piłka pozostaje zdecydowanie po stronie rządu / skarbu państwa / To on ma obowiązek wygenerować oszczędności w kosztach własnych aby starczyło na podniesienie kwoty wolnej./ w 2010 roku 0,5 miliona urzędników wydało na siebie 50 miliardów zł /Oszczędności to , nagrody , diety , trzynaste pensje , rewaloryzacje , delegacje , komunikacja , samochody ,telefony , bankiety , straż miejska, Urzędy Pracy , ilość pracowników/
Podatek dochodowy -- moim zdaniem najsprawiedliwszą jego formą był by podatek liniowy.
W chwili gdy małe firmy rodzinne mają problemy z utrzymaniem płynności władza samorządowa powinna zawiesić podatki pośrednie aby nie przyczyniać się do upadłości podmiotów i nie przenosić ich po zasiłku .
ZUS -- Albo powinien być zlikwidowany albo drastycznie zrestrukturyzowany.
Każdy obywatel powinien mieć obowiązek płacenia za siebie składki zdrowotnej .Wtedy była by ona relatywnie niska.
Myślę że więcej spraw wyjdzie w czasie polemiki.

Szanuj innych i licz że w zamian uszanują Ciebie.
~sczut niezalogowany
26 kwietnia 2013r. o 13:07
Nie chcę się wtrącać do polemiki specjalistów ale wydaje mi się ,że właśnie każdy obywatel (mający dochody) ma obowiązek zapłacenia składki zdrowotnej. Czyżbym się mylił????
~ niezalogowany
26 kwietnia 2013r. o 13:16
~sczut napisał(a): Nie chcę się wtrącać do polemiki specjalistów ale wydaje mi się ,że właśnie każdy obywatel (mający dochody) ma obowiązek zapłacenia składki zdrowotnej. Czyżbym się mylił????
>

Jest spora grupa nie pracująca .Oni liczą że składki Ty zapłacisz.Godzisz się na to ?
~:) niezalogowany
26 kwietnia 2013r. o 13:16
Ja też już nie chcę się wtrącac ale ostatnia już prośba (bo i tak ich nie spełnia)do p.m ...proszę podać autora tych "przemyśleń"... :D
~sczut niezalogowany
26 kwietnia 2013r. o 13:18
~ napisał(a):
~sczut napisał(a): Nie chcę się wtrącać do polemiki specjalistów ale wydaje mi się ,że właśnie każdy obywatel (mający dochody) ma obowiązek zapłacenia składki zdrowotnej. Czyżbym się mylił????
>

Jest spora grupa nie pracująca .Oni liczą że składki Ty zapłacisz.Godzisz się na to ?

Za niepracujących płaci budżet państwa np. rękami PUP, MOPS itp.
5413
#Przemyslaw nieaktywny
26 kwietnia 2013r. o 14:07
~sczut napisał(a):
~ napisał(a):
>

>
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Budżet czyli kto ? Skąd się biorą pieniądze w budżecie ? Z nieba ? Kto utrzymuje PUP i MOPS ?

Szanuj innych i licz że w zamian uszanują Ciebie.
~ niezalogowany
26 kwietnia 2013r. o 14:09
Przemyslaw napisał(a):
~sczut napisał(a):
~ napisał(a):
>

>
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Budżet czyli kto ? Skąd się biorą pieniądze w budżecie ? Z nieba ? Kto utrzymuje PUP i MOPS ?

Na pewno nie partia Palikota :D
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza