Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Wszyscy jesteśmy politykami
~sczut niezalogowany
26 kwietnia 2013r. o 14:28
Przemysław coś tak się naindorzył? Ja powyżej stwierdziłem tylko znany mi stan faktyczny jaki aktualnie obowiązuje w Polsce w kwestii składki zdrowotnej, nie polemizując z nikim. Ty natomiast zasypujesz mnie stekiem pytań. Dlaczego mi je zadajesz? Jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć w tych kwestiach o które mnie zapytałeś (tak sądzę bo mnie cytowałeś), myślę, że powinieneś je zadać ministrom: Finansów,Zdrowia,Pracy i Polityki Społecznej a nie mnie. Ja nie miałem i nie mam zamiaru polemizować z Przemysławem. Więc proszę sobie znaleźć inny obiekt ataku.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10114
#alter nieaktywny
26 kwietnia 2013r. o 15:06
1. Jaką ma Pan wiedzę, aby "naprawiać gospodarkę wolnorynkową"? dokładnie co Pan chce naprawiać?

Przemyslaw napisał(a): Jak sama nazwa wskazuje GOSPODARKA WOLNORYNKOWA.
Skarb państwa powinien zadowolić się podatkiem dochodowym oraz podatkiem VAT oraz w znacznie mniejszym zakresie akcyzami.Gospodarka , a w zasadzie przedsiębiorczość prywatna obłożona jest zbyt dużą ilością opłat, akcyz i podatków pośrednich .Do najbardziej okaleczonych zalicza się transport ciężarowy , gastronomia , hotelarstwo , produkcja żywności .Poluzowanie w tych gałęziach natychmiast za skutkuje wzrostem zatrudnienia i płac.
Każda dodatkowa opłata nałożona na firmy obniża możliwości płatnicze firmy wobec jej pracowników.W taki oto sposób wypracowane dobra przejmuje w zbyt dużym stopniu skarb państwa / lub samorząd /

Jasne, jasne, to wszystko wiemy, jednak każde "poluzowywanie" jak Pan pisze skutkuje obniżeniem wpływów do budżetu. Chyba wszyscy mamy takie poglądy, Łatwo być za obniżaniem wszystkich podatków, opłat, i akcyz, i obietnice w tym kierunku są właśnie populizmem, bo to są obietnice najbardziej chwytane przez wyborców. Co by Pan zrobił, aby wydatki budżetowe były mniejsze?!

Przemyslaw napisał(a): Uproszczenie przepisów podatkowych .Jasność prawa nie pozwalająca na dowolne interpretacje przez urzędników. SPECJALNE STREFY EKONOMICZNE -- to twór , który dowodzi że władza ma świadomość iż źle traktuje swoje firmy .Podobnie ma się sprawa z inwestycjami samorządowymi konkurującymi bezpośrednio z wolnym rynkiem / przykład TBS /

Uproszczenie przepisów podatkowych? TAK! Jasność prawa, ograniczenie możliwości interpretacji prawa przez urzędników?TAK! Natomiast Specjalne Strefy Ekonomiczne to TWÓR popierany przez wszystkie Europejskie instytucje ekonomiczne. Polska jest chwalona i podziwiana właśnie za ten pomysł. Dzięki tym strefom napływa do nas największa w Europie ilość inwestycji. Korzystają na tym obywatele, samorzady, ale i też budżet! Więc chce Pan je likwidować? TBS? to bardzo dobra inicjatywa, wiele rodzin dzięki TBS ma już mieszkanie, i jeszcze wiele rodzin będzie miało! więc w czym widzi PAn problem?

Przemyslaw napisał(a): Wynagrodzenia pracownicze -- aby zapobiegać wyzyskowi i nadużyciom powinna istnieć dolna bariera zarobku .Tzw minimalna stawka godzinowa .Jej wysokość powinna automatycznie stać się kwotą wolną.
To z kolei nie może odbywać się kosztem pracodawców / w praktyce pracowników/ Tu piłka pozostaje zdecydowanie po stronie rządu / skarbu państwa / To on ma obowiązek wygenerować oszczędności w kosztach własnych aby starczyło na podniesienie kwoty wolnej./ w 2010 roku 0,5 miliona urzędników wydało na siebie 50 miliardów zł /Oszczędności to , nagrody , diety , trzynaste pensje , rewaloryzacje , delegacje , komunikacja , samochody ,telefony , bankiety , straż miejska, Urzędy Pracy , ilość pracowników/

PanieM, czy PAn nie wie, że dolna bariera zarobku istnieje? Jest to tzw. minimalna płaca! teraz wynosi ona chyba 1600zł! więc tworzenie jakiejś godzinowej stawki jest bezsensowne. Ponadto, postuluje PAn udogodnienia dla przedsiębiorców, a czy wie PAn, że sztywna płaca minimalna jest zmorą dla pracodawców? ponieważ w różnych rejonach kraju wygląda to bardzo różnie.

Oszczędności? na władzy?! na przywilejach urzędników?! JEstem zdecydowanie ZA! Państwo oszczędne!!! Ale za tym też z pewnością są wszyscy. Chyba oprócz samych urzędników :)

Przemyslaw napisał(a): Podatek dochodowy -- moim zdaniem najsprawiedliwszą jego formą był by podatek liniowy.
W chwili gdy małe firmy rodzinne mają problemy z utrzymaniem płynności władza samorządowa powinna zawiesić podatki pośrednie aby nie przyczyniać się do upadłości podmiotów i nie przenosić ich po zasiłku .

Podatek liniowy? a w jakiej wysokości?! Czy Polskę stać na podatek liniowy? Kto na tym najwięcej skorzysta, a kto straci, to PAn chyba bardzo dobrze wie?!

Przemyslaw napisał(a): ZUS -- Albo powinien być zlikwidowany albo drastycznie zrestrukturyzowany.

To też raczej pomysł populistyczny. ZUS jest najbardziej nie lubianym w Polsce urzędem przez obywateli. Ale co Pan proponuje w zamian?! Zmienić nazwę? a urzędy i tak zostaną takie same? restrukturyzacja? a na czym by miała ona polegać? A KRUS?! Temat ZUSu potraktował Pan bardzo ogólnikowo.

Przemyslaw napisał(a): Każdy obywatel powinien mieć obowiązek płacenia za siebie składki zdrowotnej .Wtedy była by ona relatywnie niska.

Tak chyba już jest :) W czasie kiedy służba zdrowia połyka wszystkie fundusze, a efektu nie widać? A i dalej jest mało?! Pan chce "relatywnie niskiej" składki? Nie realne! Chyba nie chce Pan oszczędzać na zdrowiu? chyba Pan widzi co się ostatnio dzieje? NFZ próbuje oszczędzać na wszystkim, a cierpią na tym obywatele.

Nic Pan nie wspomniał o kwestii bezpieczeństwa energetycznego? nic Pan nie wspomniał o strategicznych gałęziach gospodarki? Właściwie nic PAn nie wspomniał o służbie zdrowia? O przeciwdziałaniu bezrobociu? o służbach mundurowych? nic PAn nie wspomniał o emerytach? o OFE?

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
28 kwietnia 2013r. o 10:09
alter napisał(a): 1. Jaką ma Pan wiedzę, aby "naprawiać gospodarkę wolnorynkową"? dokładnie co Pan chce naprawiać?

Panowie , jestem pod wrażeniem .Tona słów i nic więcej , jak w poezji. Uważacie cośtam , cośtam wolnorynkowe za gospodarcze bóstwo , jak raz wtedy , gdy to zwyczajne oszustwo. Mam naturalną skłonność do upraszczania rzeczy skomplikowanych. Wyobraźcie sobie więc , że jest nas dziesięciu w Bolesławcu. Moglibyśmy mówić o wolnym rynku , gdy każdy z nas robi coś pożytecznego dla innych w zamian otrzymując rzeczy potrzebne do życia. Aby ułatwić rozliczenia między nami mamy do dyspozycji nie oprocentowany pieniądz , który jest własnością nas wszystkich , ponieważ to my wytwarzamy rzeczy mające określoną wartość , a pieniądz jedynie tą wartość odzwierciedla. Możemy między sobą konkurować w celu podniesienia jakości produktu , czy usług , wolno nam , lecz nie konkurowanie jest celem samym w sobie , tylko ogólny dobrobyt. Taki wolny rynek rozumiem i popieram .Jest moim ideałem. Natomiast to co mamy , to oszustwo. Oszustwo, o którym nie warto dyskutować. Oszustwo obecnego systemu polega na tym , że kłócimy się o drobne , kiedy tak naprawdę na nic nie mamy wpływu. Serwowane przez media bzdury o demokracji i wolnym rynku wpędzają nas w nic nie znaczące dysputy, a istota problemu ma się nadal dobrze.

A problem leży tutaj :

Jeszcze raz bajka o forsie: ( wersja poprawiona Kc :) )

„ Wyobraźmy sobie , że Dobry Bóg pstrykną palcami i na całym Świecie znikły wszelkie banknoty i monety. Budzisz się rano , portfel pusty , konto puste , karta kredytowa również znikła. Nie ma kasy … dosłownie. Co robimy ? Zwracamy się do banku centralnego zwanego popularnie FED ( taki szef wszystkich szefów) żeby nam wydrukował pieniądze , ponoć potrzebujemy ich do życia. FED ochoczo przystępuje do drukowania i te pieniądze nam pożycza na rok , na 10 procent ( bardzo tani kredyt) . Załóżmy , że jest nas dokładnie 7 mld. luda na planecie i każdy dostaje 10 dolarów . FED zrobił 70 mld. dolarów , dla każdego po 10, i cierpliwie czeka na zwrot długu i odsetek. Za rok musimy zwrócić , każdy 11 dolarów , czyli razem 77 mld dolarów . O kurde , jest kłopot , skąd weźmiemy 7mld. dolarów. No skąd wezmę tego brakującego dolara , żeby być uczciwym wobec zawartej umowy z bankiem?

Jeśli tego dolara wydrukuję na własnej drukarce , posadzą mnie za fałszowanie pieniędzy.
Jeśli ukradnę komuś jednego dolara posadzą mnie za zabór mienia.
Jeśli postanowię zarobić jednego dolara , pozbędę się kłopotu , ale ktoś z Was będzie w stanie oddać tylko 9 dolarów , nie 11 , a więc Ktoś z Was dłużny będzie nie jeden brakujący dolar , tylko dwa.
Jeśli poproszę FED o wydrukowanie jeszcze jednego dolara , abym mógł im go zwrócić , to będę im dłużny nie 11 dolarów tylko 12 i mój dług rośnie w nieskończoność .

Niezależnie od tego , jaką decyzję podejmę , zawsze będę zadłużonym potencjalnym przestępcą . To tyle , jeśli chodzi o współczesną ekonomię

Politycy o tym dobrze wiedzą , kapłani zresztą też , nie mówiąc o ekonomistach. Wy nie wiecie i o to im chodzi , abyście się nigdy nie dowiedzieli. Karmią Was bajerami , i pieniądzem fiducyjnym , rzekomo pożyczonym od przyszłych pokoleń. Nikt , absolutnie nikt , w tym systemie nie spłaci długów , ponieważ matematyka ma swoje prawa. Jest głosem Boga. A Wy , niestety , podobnie , jak ja , jesteście niewolnikami systemu . „

Nie ma więc sensu rozmawiać o wolnym rynku , bo nic takiego nie istnieje i istnieć nie będzie, dopóki władza nad systemem rozliczeń leży w rękach prywaciarzy.

Proszę sobie wybrać następną kwestię ze swojej listy Panie Przemku. :)

Miłej niedzieli Wam życzę. :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~ niezalogowany
28 kwietnia 2013r. o 10:14
Pannazdzieckiem napisał(a): Miłej niedzieli Wam życzę. :)

To ma chociaż sens a tego wcześniej i tak nie czytałem!! :P
Również miłej! :)
10480
#Kaliszczak nieaktywny
28 kwietnia 2013r. o 10:45
Pannazdzieckiem napisał(a): Miłej niedzieli Wam życzę. :)

Byłaby o wiele milsza, gdybyś nie wyciągał tego badziewia z archiwum. Bez tego wątku sobota na portalu była bardzo miła.
~ niezalogowany
28 kwietnia 2013r. o 13:44
Jakbyś nie był taką ślepotą to zauważyłbyś , że to nie moja sprawka!! :)

Zmoderowano 28.04.2013 godz.20:14 - powód: korekta cytowania (moderator)
10480
#Kaliszczak nieaktywny
28 kwietnia 2013r. o 14:11
Nie cytowałem ciebie... ślepoto

Zmoderowano 28.04.2013 godz.20:15 - powód: korekta cytowania (moderator)
2900
#falco nieaktywny
28 kwietnia 2013r. o 14:22
no i jestem w Bolcu ,,politykierze,, :D
masz szansę pewne rzeczy powiedzieć mi prosto w oczy... ;) ponoć lubisz ,,Jazzirę,,hehehe

"bierz życie z każdym oddechem..."
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza