~A napisał(a): Czy przez otwór kosza zmieszczą się odpady? Czy mieszkańcy Wykrot nie wiedzą do czego służą kosze i na jaką wielkość odpadu?
Uważny czytelnik prawa miejscowego w postaci Regulaminu utrzymania czystości stosuje się do jego zapisów. W owym regulaminie jest zapis, iż właściciel nieuchronności wyposażą ją w pojemniki na odpady selektywnie zbierane. Dalej w tym samym akcie prawa miejscowego jest zapis iż Gmina umożliwia tymże właścicielom opróżnienia zawartości do pojemników zbiorczych.
Będąc uważnym czytelnikiem owego aktu w punkcie tzw selektywnej zbiórki dostałem od Rajców przysłowiowego "zonga".
Co tu robić? Co tu robić? Jak mam opróżnić/wyrzucić owy worek do pojemnika z wrzutem o średnicy 20 cm bez stosowania środków ochrony osobistej (grzebanie bądź co bądź dalej w śmieciach budzi wątpliwości natury sanitarnej). Rozglądam się na lewo, rozglądam się na prawo - efekt worki zamiast w pojemniku są obok niego.
Oczywiście zrobiłem to narażając się na kary porządkowe, które owi Rajcowie również uchwalili. Tym razem się udało, gdyż nie ma jeszcze ostrzeżenia obiekt monitorowany.
W XXI wieku rozwiązania mają być przyjezdne mieszkańcom, a nie urzędnikom. Inaczej efekt widoczny jest na fotce.