~instruktor napisał(a):~ napisał(a):~Adaś napisał(a): Konsternacja kierowców prawidłowa.Przy wjeździe na skrzyżowanie z ul. Tyrankiewiczów jest znak ustąp pierwszeństwa. Tyle w temacie.No właśnie, jedni i drudzy maja ustąp, ale mają też prawą rękę😄
Prawa ręka obowiązuje tylko na skrzyżowaniach równorzędnych, czyli bez oznaczeń, lub ze znakiem A5 !!
~ napisał(a):~Wea napisał(a): Dziś mój mąż widział odmienna sytuacje na tym pseudo-rondzie. Kierowca jadący ul. K. Miarki, mający pierwszeństwo, zatrzymał sie tworząc korek i przepuszczał samochody, które były na drodze podporządkowanej. Czyli nadal nikt nic nie wie.
Takie grzeczności widoczne są także na innych skrzyżowaniach ulic np. Chrobrego/Polna, Chrobrego/ K.Jadwigi itd. Ale czy to źle, że ludzie ułatwiają sobie życie?
~ napisał(a):
...hmmm dlatego jestem zdania, ze kazdy kierowca co kilka lat powinien uczestniczyc w warsztatach doszkalających.
Hierarchia znaków, sygnałów, pleceń i zasad
1) Osoba uprawniona,
2) sygnały świetlne,
3) znaki drogowe,
4) zasady ogólne (również regóła prawej strony)
~ napisał(a):ale od kierowaniem ruchu jest policja~Wea napisał(a): Dziś mój mąż widział odmienna sytuacje na tym pseudo-rondzie. Kierowca jadący ul. K. Miarki, mający pierwszeństwo, zatrzymał sie tworząc korek i przepuszczał samochody, które były na drodze podporządkowanej. Czyli nadal nikt nic nie wie.
Takie grzeczności widoczne są także na innych skrzyżowaniach ulic np. Chrobrego/Polna, Chrobrego/ K.Jadwigi itd. Ale czy to źle, że ludzie ułatwiają sobie życie?
~ napisał(a): Stojąc na "niby rondzie" twarzą w strone tyrankiewiczów i zamierzasz skręcić w lewo w strone wieżowca , musisz ustapić jadącym z Tyrankiewiczów....tak, zgadza się.