Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Diesel czy benzyna – jaki rodzaj paliwa wybrać?
~Ignacy niezalogowany
5 października 2015r. o 11:39
Jak powiedział w programie TV Wrocław kilka lat temu pewien profesor Akademii Medycznej we Wrocławiu, niespalone cząsteczki z silników diesla są jednym z głównych czynników alergii w populacji. Przypomnijcie sobie, czy ktoś miał alergie 40 -50 lat temu, czy miało to charakter tak powszechny jak dzisiaj ( moje dzieci mają alergię ). Rozważanie wyłącznie aspektów ekonomicznych nie na sensu. Przepraszam, w Polsce sens mają tylko aspekty ekonomiczne, a reszta - niech się martwią inni. Ważne, że tanio kupiłem diesla. Choroby cywilizacyjne - nie płacę za leczenie innych. Zdrowie - jakoś daję radę. Świadomość ekologiczna - górnolotne sformułowania. Że diesel kopci, filtr cząstek stałych do wymiany - załatwię badania techniczne u kumpla. Nie stać nas ( społeczeństwa i każdego osobno ) na leczenie wszystkich chorób, ale stać nas na zakup używanego diesla.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~~ niezalogowany
5 października 2015r. o 12:31
najlepiej benzyna z instalację LPG - tanio, i chyba najbardziej ekologicznie :-)
~Tedi niezalogowany
5 października 2015r. o 13:25
Zaraz tu sie odezwie grono zakochanych w smierdzacych, klekoczących dieslach. Każdy mądry, normalny wie ze benzyna jest "zdrowsza" ekologiczniejsza. Samochody na benzyne sa przedewszystkim cichsze! Sąsiad jak odpala swojego diesla to trzeba okna zamykac bo klekocze na pół miasta, nie mowiac juz o smrodzie i kłębach dymu. Oczywiscie jazda na benzynie jest droższa ale eksploatacja diesla jest droższa no chyba ze diesla bez turbiny i pompy zamiast bezposrednich wtryskow. Nie mowiac juz o zimie gdzie każdy posiadacz diesla rano zastanawia sie czy w ogole pojedzie.. Ja mam benzyne z lpg Honda accord 2.0 99r spalanie lpg przy spokojnej jezdzie 8l =15zl takze żaden smierdzacy diesel tego nie przebije. Przy normalnej mieszanej jezdzie z klima nie oszczedzajac 11l czyli 20zl i przedewszystkim nie klekocze!
~ niezalogowany
5 października 2015r. o 17:17
Zdecydowanie benzyniaki...jeżdżące po polskich drogach trupy z kocącym dieslem powinni konfiskować !
315
#mir.ko nieaktywny
5 października 2015r. o 18:00
~Tedi napisał(a): Ja mam benzyne z lpg Honda accord 2.0 99r spalanie lpg przy spokojnej jezdzie 8l =15zl takze żaden smierdzacy diesel tego nie przebije. Przy normalnej mieszanej jezdzie z klima nie oszczedzajac 11l czyli 20zl i przedewszystkim nie klekocze!

troche sie sprawa zmienia gdy wchodzimy juz w obszar wiekowo 15-10 latnich aut. diersel o tej pojemności na 3 tys obrotów cyka sobie 160km/h. spali srednio ok 7 litrów.

robiono testy : o tej samej poj. benzyna i diesel przy 200 km/h spalają odpowiednio 20/10 litrów.
3004
#masi nieaktywny
5 października 2015r. o 18:21
Tylko diesel :)

Dopisane 05.10.2015r. o godz. 18:21:

PS Przejeżdżam na całym baku 1000km-1200km, średnio 160km/h, czasami 230 :)
W benzynie za Framkfurtem pusty zbiornik :)

<b>elektrykabudowlana.pl</b>
315
#mir.ko nieaktywny
5 października 2015r. o 18:25
dokładnie. w dieslu dwulitrowym mamy efekt wgniatania w fotel po przekroczeniu tysiąca obrotów. na autostradzie jest to szczególnie wygodne i ekonomiczne gdy startujesz od 100 do 160km/h z piątego biegu a koła rwą beton. na postoju puszczasz sprzęgło przy 1500 obr i koła obracają się w miejscu. dla benzyny jest to marzenie.

wszystko zależy co dany kierowca oczekuje od silnika w wielu kategoriach
3004
#masi nieaktywny
5 października 2015r. o 18:33
Dokładnie mirko, pięknie się zbiera... :)
Ale wracając do benzyny, jedynie co mi pozostało ze wspomnień to pusty bak i kaszel... :)
PS Benzyna była z salonu, a nie jakieś 15-letnie autko :)

<b>elektrykabudowlana.pl</b>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza