~~Bordowa Smagliczka napisał(a): Horus napisał(a):
to kompletna bzdura bo każdy z nas jest człowiekiem i w każdym z nas jest coś co narzuca nam ogólnie przyjęte normy nie tylko społeczne ale właśnie te robiące z nas człowieka nie bydlę...
kradną i mordują zarówno katolicy jak niewierzący ...
i żaden Kościół nie ma w tym najmniejszego udziału...;)
dzisiejszy Kościół to swoista stajnia Augiasza a sam Kościół nie robi nic spektakularnego by wpuścić tam jakiegoś współczesnego Herkulesa...
To nie bzdura. Mylnie uważasz, ze człowieczeństwo mamy zaszyte w genach. Niestety, człowiek jest racjionalista i będzie sobie tak racjonalizował życie, by żyło mu się jak najwygodniej. To Kościół nam podpowiada - nie krzywdź drugiego człowieka. Bez religii dwa pokolenia i człowiek będzie człowiekowi wilkiem.
A czy stajnia Augiasza? Zależy od punktu widzenia. Jeśli ktoś chce widzieć tylko złe rzeczy... Nie przeczę, sytuacja jest trudna. Mam jednak nadzieję, ze nie aż tak trudna, by wymagała bezpośredniej interwencji Boga. A ta czekan nas niechybnie, wcześniej czy później. Tak zapowiedziano. Ja staram się być na to przygotowany. A ty?
ależ oczywiście że to zapis genowy...
nikt nie rodzi się złym czy dobrym ...to kim się stajemy to złożony cykl ,to nauki które pobieramy przez całe życie ...
człowiek to racjonalista i tak będzie postępował by żyło mu się jak najlepiej?
z założenia słuszne ale skąd tyle biedy wokół ?...skąd tyle bezprawia? skąd tyle krzywd i niegodziwości?
czy czasem nie dochodzimy do wniosku że bierze się to stąd że bardziej wyrachowani ''racjonaliści'' ;) często są górą nad tymi mniej ''racjonalnymi''? ;)
nie pisz tu o ''bezpośredniej interwencji Boga'' bo tego nigdy nie doczekasz...
napiszę to tak ...''bóg'' już dawno podpisał pakt z ''szatanem'' o nieagresji i o współpracy ...
jeden bez drugiego nie ma szans na przetrwanie...;)
a jakiej to tej ''interwencji '' oczekujesz?
czyżbyś coś wiedział o kolejnym ''końcu świata''? :]
jesteś przygotowany?
czyli co?...kupiłeś zapas konserw i papieru toaletowego? wykopałeś schron?
ja nie ale jestem przygotowany ...
ponoć nadlatuje jakaś kolejna asteroida...;)