Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia

~Patrzalski niezalogowany
18 września 2011r. o 15:15
A czytaliście "Co słonko widziało" ?
Ja czytałem i wierzę ,że widziało :)
Przeczytajcie a też uwierzycie ;p
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
18 września 2011r. o 17:52
misiekELF napisał(a): ? Daj jakieś namiary...lubię sobie poczytać fantastykę do poduszki.

Proszę bardzo, będziesz mile zaskoczona poniewaz większośc wniosków z czytania Biblii wyciągnęłaś sama;)

elektroniczna wersja polskiego tłumaczenia Biblioteki z Nag Hammadi w opracowaniu ks. prof. dr. hab. Wincentego Myszora , (Zakładu Teologii Patrystycznej i Historii Kościoła Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego).
(http://www.wtl.us.edu.pl/news.php?extend.79)

Pobierz plik(szybki podgląd jest)
Pozdrawiam.

P.S. Pogadajcie o tym z proboszczem ;)
~ niezalogowany
18 września 2011r. o 21:31
:> :>
983
#Calahan nieaktywny
18 września 2011r. o 21:39
misiekELF napisał(a): Miałam tu już nie zaglądać...ale błądzić jest rzeczą ludzką, co? Takie piękne niedzielne południe...a mi się tylko niepotrzebnie ciśnienie podnosi...
Calahan napisał(a): Ja szukalem Boga, nie wiedzac czemu wmawia sie nam ze Go nie ma, lub ze jest inny (badz inaczej postepuje)

Ja szukałam Boga i znalazłam coś przez co teraz "modlę" się żeby nie był on taki jakim jest w waszej wierze...Nie chce nikogo obrażać, bo szanuję to w co wierzycie, ale jeśli bóg, bogowie istnieją to marzę żeby nie byli tacy jak Jahwe...
Bog z Bibli, ktory mowi o sobie Jestem ktory Jestem (Jahwe nie koniecznie moze byc prawdziwym imieniem Boga - http://www.zbawienie.com/imie-Boga.htm) nie jest Bogiem slepej milosci. On jest Swiety i do czasu naszego grzechu pierworodnego my tez zylismy w swietosci (Adam i Ewa). To prawda, czytajac Stary Testament wylania sie Bog bezlitosny, ale tez pelen milosierdzia. Dla kogo bezlitosny? Czy nie dla tych, ktorzy mieli tak wiele szans na nawrocenie sie? Czy myslice, ze Bog bedzie tolerowac grzech? On nie wymaga od nas doskonalosci, lecz pragnie bysmy chcieli unikac i nienawidzic grzechy. Kazdy grzechy czyni krzywde w zyciu czlowieka.

misiekELF napisał(a): Mówili: CZYTAJ EWANGELIĘ!!! Ale ja nie...jak to tak, czytać książkę od środka? Tak nie wolno! Wtedy nie poznasz jej sensu!
Starty Testament nie jest dla nas poczatkiem - Jest nim Pan Jezus Chrystus. Dobrze jest znac cala Biblie, i rozumiec, ze kiedys ludzie zyli inaczej niz w czasach Nowego Testamentu.

misiekELF napisał(a): a co Jahwe kazał robić Izraelitom w stosunku do otaczających ich wiosek? Były nieczyste więc trzeba było je zrównać z ziemią, wymordować mężczyzn, kobiety, starców, młodzież, dzieci...nawet noworodki!
A czy kara nie byla sluszna? Za grzech rodzicow odpowiadaja dzieci. Ci ludzie nie byli nieczysci - Ci ludzie czynili rzeczy obrzydliwe i nie chcieli sie upamietac. Byli jak ludzie za czasow Noego, a i wspolczesni ludzie nie chca sie upamietac, wielu czyni obrzydliwosci i spotka ich rownie surowa kara. Bog zna stan serca kazdego czlowieka i kocha nas, bez wzgledu na nasze grzchy, jezeli tylko chcemy byc dobrymi ludzmi i pojednamy sie z nim przez Pana Jezusa. Dla mnie Bog jest dobrym i kochajacym Ojcem Niebieskim, i wiem, z jest taki dla kazdego kto kieruje sie w zyciu miloscia i miluje sprawiedliwosc :).

misiekELF napisał(a): Moim zdaniem to że nakazał im to Jahwe jest tylko wyjaśnieniem grabieży, mordów, zagarniania terenów, które w tamtych czasach były czymś zupełnie normalnym...
Grabierzy? Bog nie pozwala brac rzeczy z miejsc, gdzie popelniano obrzydliwosci.

misiekELF napisał(a): ale skoro wierzycie w to co jest napisane w Biblii – to nic innego jak mordowanie w imię i na rozkaz waszego Boga!
Nie mozna czegos takiego robic. Przymierze z Izralem zostalo zerwane. Dawniej Bog zabijal tych, ktorzy na to zaslugiwali. Dzis Bog juz nie chce tych ludzi zabijac - chce nawet im przebaczac, chociaz oczywiscie wiekszosc z nich nie chce przebaczenia. Kara ich oczywiscie dosiegnie - ale nie w tym zyciu. Maja czas do konca zycia doczesnego - moga przestac czynic obrzydliwosci i przyjac laske Boza, a moga obrastac w grzech, pyche i nienawisc skazujac sie na potepienie. Kazdy zas Chrzescijanin kieruje sie miloscia wobec kazdego - bo i Bog miluje grzesznikow, do czasu gdy daje im szanse sie nawrocic (do smierci doczesnej).

misiekELF napisał(a): Calahan, bracie, piszesz żeby czytać Biblię...ja przestałam wierzyć w Jahwe, Jezusa i Ducha Świętego i wszystko czego mnie uczyła mamusia, ksiądz w kościele i pani na katechezie właśnie dlatego że przeczytałam Biblię.
To dobrze :). Czasem trzeba przestac wierzyc w to co mowia inni i poznac Boga osobiscie, przez Pana Jezusa Chrystusa.

misiekELF napisał(a): bo z tak okrutnym i bezlitosnym, nie dla złych tylko dla niewiedzących,
To co w tej chwili piszesz, jest klamstwem, chociaz mozesz sobie nie zdawac z tego sprawy. Wierze, ze Bog za to sie na Ciebie nie gniewa, raczej czeka cierpliwe jak az poznasz Pana Jezusa Chrystusa i wyznasz mu swoje grzechy, by otrzymac przebaczenie. Bog nie jest bezlitosny - ludzie sa bezlitosni, bo skazuja sie na smierc przez grzech i brak upamietania. Bog nie jest zly dla niewiedzacych, bo nie istnieje taki czlowiek i nie istnial, ktory by nie wiedzial, czy czyni zle, czy dobrze. Nie znajacych Bibli osadzi sumienie, a i napewno mieli w zyciu wiele szans poznac Boga - ale Go odrzucali.

misiekELF napisał(a): Taki był miłosierny że „niewierzącym”, „wyznawcom Baali” nie dawał nawet szansy „nawrócenia się” tylko od razu kazał mordować a ich wioski zrównywać z ziemią?
To tez jest klamstwo, to raczej Bozych prorokow mordowali wpierw Ci, co tyle szans mieli na nawrocenie sie. Bog dokonal slusznej pomsty.

misiekELF napisał(a): Ja bym się go bała...wszyscy jesteśmy jego dziećmi!? Tylko jedni są równiejsi od innych?
Nie wszyscy. Tylko Ci ktorzy pojednali sie z nim przez Pana Jezusa Chrystusa. Czy na przyklad uwazasz sie za Dziecko Boze, jesli nie akceptujesz Pana Boga? Kto wyprze sie Boga, tego Bog rowniez sie wypiera. Doprawdy, czy nie chciala bys sie przekonac, ze Pan Jezus kocha Cie i to pomimo twoich grzechow?:)...

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
~ niezalogowany
18 września 2011r. o 23:06
Calahan , nie mieszaj Jezusa w kłamstwa Watykanu, skoro Mu wierzysz(?!).
983
#Calahan nieaktywny
19 września 2011r. o 0:19
~ napisał(a): Calahan , nie mieszaj Jezusa w kłamstwa Watykanu, skoro Mu wierzysz(?!).
A gdzie cos takiego robie? Czy Izrael ze Starego Testamentu to wspolczesny Watykan?:)

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
~Kruk niezalogowany
19 września 2011r. o 0:39
Dawniej Bog zabijal tych, ktorzy na to zaslugiwali. Dzis Bog juz nie chce tych ludzi zabijac - chce nawet im przebaczac, chociaz oczywiscie wiekszosc z nich nie chce przebaczenia

Aha, czyli według ciebie Bóg się trochę ucywilizował,nosi modniejsze szaty i już nie chce zabijać(pewnie ma wyrzuty sumienia) nawet chce przebaczać.No coś takiego,może się jeszcze ogolił i nosi glany.Calahan, co ty wyprawiasz z Bogiem?,jaki obraz przedstawiasz?Ja cię proszę Calahan U-PAMIĘTAJ się.
~ niezalogowany
19 września 2011r. o 8:28
Bóg z Biblii ''jest Bogiem zazdrosnym([o kogo?]), który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy go nienawidzą '' czyli:
SAM DOPUSZCZA ISTNIENIE INNEGO(Boga).

Bóg Prawdziwy - jest Miłością.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza