panda napisał(a): w Skandynawi potrafią rozsądnie rządzić i na wysokim poziomie :)
GosiaG napisał(a):panda napisał(a): w Skandynawi potrafią rozsądnie rządzić i na wysokim poziomie :)
A ....to nie wiedziałam -nie oglądam TVN-u :|
~Do Pannyzdzieckiem napisał(a): Widać ,że nie masz pojęcia o ekonomii . Prywaciarz tak jak i państwowa oświata to pracodawcy . Różnica polega tylko na tym ,że w prywatnej firmie potrzebne są niewielkie środki do funkcjonowania . Natomiast w państwowym molochu mamy szereg instytucji "wspomagających" które te koszty zwiększają do niewyobrażalnych rozmiarów .
Wystarczy porównać :
Jeden państwowy oddział szkolny to koszt 12000zł miesięcznie czyli 30m2 sali na kilka godzin , ogrzewanie, koszty amortyzacji sali , wynagrodzenie nauczyciela za 5 godzin lekcyjnych .
A w prywatnym: 20 dzieci X 400zł miesięcznie czyli 8000zł . Oczywiście to i tak dużo bo ten "prywaciarz " jest obarczony szeregiem podatków , które potem idą na szkołę publiczną .
To że coś jest publiczne to nie znaczy ,że jest bezpłatne . Płacimy w sklepie kupując produkty .
Co nie zmienia faktu ,że dzisiejszy prywaciarz nie jest prawdziwym kapitalistą . Polski prywaciarz niszczy konkurencję znajomościami a nie produktem i ceną . No ale tak bywa w socjalnym systemie . HEH jest nawet zawód LOBBYSTA .
Pannazdzieckiem napisał(a):
[...]
Może jeszcze krótki film propagandowy :
[...]
A gdyby było mało , to może jeszcze spojrzenie na Polskę :
[...]
Wam , jak widzę bardzo się tutaj podoba , a ja chciałbym , aby Wasze i moje wnuki , miały gdzie żyć . Bo my sami i nasze dzieci już szans na szczęśliwe życie nie mamy. Ale trzeba robić , co się da . Miłego dnia Neoliberałowie.
:)
rp.pl napisał(a): W skrzynce pocztowej znajdował anonimowe liściki w rodzaju: „Rozpoczęliśmy już Wielkie Pranie, początek był w Wiśle (Popiełuszko), skończy się w Sekwanie”.
skorn napisał(a):
ciekawa i nieznana w Polsce postać
panda napisał(a): ... Tylko Polityka może na drodze ekonomicznej ewolucji mieć wystarczającą siłę, aby wygrać z elitą finansową i bankami. Panna i tutaj trzeba wrócić do "wyborów"! Trzeba głosować, i wybierać lepiej, niż dotychczas... .
Zastosowana autokorekta
Pannazdzieckiem napisał(a): Tylko Stwórca