Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

8375
#GosiaG nieaktywny
24 stycznia 2013r. o 18:56
panda napisał(a): w Skandynawi potrafią rozsądnie rządzić i na wysokim poziomie :)

A ....to nie wiedziałam -nie oglądam TVN-u :|

Lilith ^^
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
9879
#panda nieaktywny
24 stycznia 2013r. o 18:59
GosiaG napisał(a):
panda napisał(a): w Skandynawi potrafią rozsądnie rządzić i na wysokim poziomie :)

A ....to nie wiedziałam -nie oglądam TVN-u :|

tam tak naprawdę Rząd nie jest władzą, a urzędnicy traktują swoją pracę, jak służbę. Wiem to nie z TVN ;)

Dopisane 24.01.2013r. o godz. 18:59:

aaa... i korupcja w Skandynawii jest najniższa w skali nie tylko Europy :)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
25 stycznia 2013r. o 6:58
Pozwoliłem sobie przerzucić dyskusję , wybaczcie. :)

~Do Pannyzdzieckiem napisał(a): Widać ,że nie masz pojęcia o ekonomii . Prywaciarz tak jak i państwowa oświata to pracodawcy . Różnica polega tylko na tym ,że w prywatnej firmie potrzebne są niewielkie środki do funkcjonowania . Natomiast w państwowym molochu mamy szereg instytucji "wspomagających" które te koszty zwiększają do niewyobrażalnych rozmiarów .
Wystarczy porównać :

Jeden państwowy oddział szkolny to koszt 12000zł miesięcznie czyli 30m2 sali na kilka godzin , ogrzewanie, koszty amortyzacji sali , wynagrodzenie nauczyciela za 5 godzin lekcyjnych .

A w prywatnym: 20 dzieci X 400zł miesięcznie czyli 8000zł . Oczywiście to i tak dużo bo ten "prywaciarz " jest obarczony szeregiem podatków , które potem idą na szkołę publiczną .

To że coś jest publiczne to nie znaczy ,że jest bezpłatne . Płacimy w sklepie kupując produkty .

Co nie zmienia faktu ,że dzisiejszy prywaciarz nie jest prawdziwym kapitalistą . Polski prywaciarz niszczy konkurencję znajomościami a nie produktem i ceną . No ale tak bywa w socjalnym systemie . HEH jest nawet zawód LOBBYSTA .

Nie muszę znać zasad pracy silnika spalinowego , żeby jeździć samochodem . Od tego są mechanicy . Np. Michalkiewicz

https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_tYUrx8wm6s&feature=endscreen

Może jeszcze krótki film propagandowy :

A gdyby było mało , to może jeszcze spojrzenie na Polskę :

Cała ta wasza nowoczesna ekonomia postawiła Świat nad brzegiem przepaści bankructwa. Wielki krok naprzód róbcie teraz sobie sami.
Jest mi w zasadzie obojętne z jakich powodów upadło Detroit Wykształciuchy , ale pewien jestem , że przenoszenie odpowiedzialności z korporacyjnego systemu zarządzania ,na związki zawodowe to interesujący sposób wskazania winnego.

Prof. Gwiazdowski na swoim blogu wyraził się negatywnie o „ Doktrynie szoku” N. Klein. Jeden z Internautów skomentował wypowiedź Gwiazdowskiego w taki oto sposób :

Psychologia dobrze zna mechanizm wyparcia, dlatego łatwo zrozumieć reakcję Gospodarza na szok , kiedy po lekturze Naomi Klein zrozumiał, choć jeszcze się z tym nie pogodził, że Adam Smith został brutalnie zgwałcony, wolny rynek to fikcja, ekonomia to przeszłość, a kapitalizm a la USA to zwykły, pasożytniczy „korporacjonizm”, finansowany z pieniędzy podatników (nie tylko amerykańskich), o tragicznych następstwach dla świata – w końcu człowiek w coś wierzy, ma ideały, a tu nagle okazuje się, że jego świat nie istnieje. Można się podłamać i w szoku odsądzać od czci i wiary Autorkę, która włożyła sporo pracy, aby rzetelnie, jak zwykle, udokumentować swoją książkę (na 46 stornach przypisów drobnym drukiem). Aktualną sytuację zwolenników Miltona Friedmana, ale i całych społeczeństw dobrze określa stary, dość gruby dowcip: ścigają się plemniki do jajeczka, nagle jeden staje i krzyczy – panowie! zostaliśmy oszukani! jesteśmy w pupie!!!

http://gwiazdowski.blogbank.pl/2008/11/10/doktryna-szoku-neoliberalowie-i-prostytutki/

Wam , jak widzę bardzo się tutaj podoba , a ja chciałbym , aby Wasze i moje wnuki , miały gdzie żyć . Bo my sami i nasze dzieci już szans na szczęśliwe życie nie mamy. Ale trzeba robić , co się da . Miłego dnia Neoliberałowie.
:)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
9879
#panda nieaktywny
25 stycznia 2013r. o 14:42
Pannazdzieckiem napisał(a):

[...]
Może jeszcze krótki film propagandowy :
[...]
A gdyby było mało , to może jeszcze spojrzenie na Polskę :

[...]
Wam , jak widzę bardzo się tutaj podoba , a ja chciałbym , aby Wasze i moje wnuki , miały gdzie żyć . Bo my sami i nasze dzieci już szans na szczęśliwe życie nie mamy. Ale trzeba robić , co się da . Miłego dnia Neoliberałowie.
:)

Posłuchałem, i przeczytałem wszystko z uwagą.

Film propagandowy? zawiera rzeczywiście odrobinę propagandy. To opracowanie, i ocena rynku jest dalekim uproszczeniem. Ponadto wszelkie zmiany, których by chcieli "nowi" ekonomiści , aby sytuację uzdrowić są bardzo ryzykowne, i byłyby przeprowadzane na żywym organiźmie. Oczywiście ten organizm jest chory, i wymaga leczenia, wstępnie diagnoza jest. Obawiam się, że jednak jesteśmy już w ślepej uliczce, z której nie chcą się wycofać ci, którzy są najwyżej w tej "piramidzie" przecież oni czerpią najwięcej zysków. Więc w jaki sposób przeprowadzić zmiany? Uważam, że jedyną siłą, która może zapoczątkować zmiany, jest wola polityczna... Tylko Polityka może na drodze ekonomicznej ewolucji mieć wystarczającą siłę, aby wygrać z elitą finansową i bankami. Panna i tutaj trzeba wrócić do "wyborów"! Trzeba głosować, i wybierać lepiej, niż dotychczas. Zmienić elitę polityczną na tych bardziej świadomych. Jedyną alternatywą jest "rewolucja", a rewolucje to ofiary. Chyba nie jesteś za rewolucją? Potrzeba czasu, aby wzrosła świadomość, że zmierzamy do bankructwa dotychczasowych idei. Trzeba edukować następne pokolenia, może przyszłość coś zmieni.

spojrzenie na Polskę? Od początku prywatyzacji byłem zdania, że przywatyzacja powinna mieć charakter ograniczony. Od początku też, jestem przeciwny prywatyzacji spółek komunalnych w Bolesławcu. Jest wiele przykładów na to, że prywtyzacja prędzej czy później wpływa na podwyżkę cen. Nikt nie inwestuje w firmę dla filantropii. Potencjalny inwestor chce po prostu zysków! I przy okazji dyskusji o "ustawie śmieciowej" pisałem, że rynek śmieci to "złoty rynek", więc dlaczego tak dobry interes mamy oddawać innym?

Panna, nasze dzieci będą mądrzejsze od nas, i będą miały lepiej, jeżeli zadbamy o ich edukację, jeżeli my będziemy umieć kreować ludzi wykształconych i świadomych.

Czy jest nadzieja na zmiany finansowych mechanizmów? pewnie jest, ale to łatwe nie będzie. Wszyscy wiemy, jaka jest potęga pieniądza! Tę potęgę możemy przezwyciężyć wartościami naszego intelektu.
211
skorn
26 stycznia 2013r. o 18:03

ciekawa i nieznana w Polsce postać

ramaj, patrzalski i inni wielbiciele generała i podobnych jemu "ludzi honoru" mogą sobie odpuścić

Dopisane 26.01.2013r. o godz. 18:03:

rp.pl napisał(a): W skrzynce pocztowej znajdował anonimowe liściki w rodzaju: „Rozpoczęliśmy już Wielkie Pranie, początek był w Wiśle (Popiełuszko), skończy się w Sekwanie”.

http://www.rp.pl/artykul/158328.html?p=1

<i>
9879
#panda nieaktywny
26 stycznia 2013r. o 19:05
skorn napisał(a):
ciekawa i nieznana w Polsce postać

Człowiek z ideami, który potrafił o te idee walczyć, w każdy możliwy sposób. Niebanalny życiorys. Bardzo dobry dokument. Z przyjemnością obejrzałem, dzięki. :)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
26 stycznia 2013r. o 22:51
panda napisał(a): ... Tylko Polityka może na drodze ekonomicznej ewolucji mieć wystarczającą siłę, aby wygrać z elitą finansową i bankami. Panna i tutaj trzeba wrócić do "wyborów"! Trzeba głosować, i wybierać lepiej, niż dotychczas... .

Mylisz się Niedźwiedziu , bardzo mi przykro , ale mylisz się. Tylko Stwórca może pomóc temu Światu . S...ysyny , nałogowcy pustego pieniądza nigdy nie pozwolą na wolnomyślicielstwo. Jedyna nadzieja w Stwórcy... rewolucja również niczego nie zmieni , tu masz rację . Dobranoc :)

Zastosowana autokorekta

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
8375
#GosiaG nieaktywny
26 stycznia 2013r. o 23:09
Pannazdzieckiem napisał(a): Tylko Stwórca

Stwórca -czego?

Lilith ^^
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza