Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

5183
magnum44
27 stycznia 2013r. o 10:35
Parenti, super!

To ja pozwolę sobie zamieścić pasującą do tematu piosenkę

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć. M.S.C.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4254
#parenti nieaktywny
27 stycznia 2013r. o 10:48
magnum44 napisał(a): Parenti, super!

Dziekuje za piosenke. Tresc bardzo, bardzo trafna. Wracamy jednak do normalnosci. Oto ona.[img=1359280109_26ojhe3.jpg]
9879
#panda nieaktywny
27 stycznia 2013r. o 10:50
magnum44 napisał(a): Parenti, super!

Naprawdę świetne! na czasie, szczególnie to z obietnicami przed wolnymi wyborami... spostrzegawczość artystów jest niezastąpiona i niedościgła :)
8375
#GosiaG nieaktywny
27 stycznia 2013r. o 10:51
panda napisał(a):
Bóg, wiara, honor i Ojczyzna, dodałbym modlitwa :) potrafi zmienić człowieka jako jednostkę, potrafi zmieniać ludzką świadomość, uczy autorefleksji... pamiętasz słowa JPII w Warszawie?! ... o "zmianie oblicza tej ziemi"? Jak świadomy istnienia Stwórcy, świadomy siły WIAry, niezwykły człowiek, kilkoma słowami potrafił dodać Polakom sił i wiary? Wiary w odzyskanie wolności! Przecież to było niesamowite! Tych słów słyszało bezpośrednio na placu dwa miliony ludzi. To był jeszcze czas, kiedy TV nie pokazywało sztandarów solidarności, ani też szerokich planów niezmierzonych tłumów ludzi. To znakomity przykład, wręcz wzorcowy na to, że Wiara zmienia jednostkę głęboko wewnątrz jej istnienia, a wybitna jednostka potrafi zmieniać losy Polski i Świata.

Tak , pamiętam te słowa JPII .Wtedy też myślałam że dzieje się coś niewiarygodnego. Aż do słów mamy rankiem 13-go, pewnego grudnia- ''wojna''.
Nie pokazywano sztandarów Solidarności w TV- może i nie , nie pamiętam bo miałam wtedy 10 lat. Ale zgodzę się w jednej kwestii- żeby teraz uświadamiać młodych jak zaczął przyspieszać upadek Polski - poprzez targowicę ogrągłego stołu i roszady na stołkach rządu. Dając pozory nowego oblicza ziemi - tej ziemi .
Oczywiste jest ,że wielką rolę w tym odegrał owy ''wielki człowiek''- tylko czy pozytywną?

Skoro; bóg, honor ,ojczyzna- wypowiadane są na jednym wdechu - pozostaje tylko te trzy elementy zaliczyć do różnych klubów religijnych.

Religia boga -znane
Religia ojczyzny-patriotyzm
Religia honoru-wartości moralne opracowane przeważnie przez wyznawców tych dwu poprzednich

Technologię oddziaływania religii na ''miliony'' , większość zna - więc nie będę zanudzać ;)

Lilith ^^
4254
#parenti nieaktywny
27 stycznia 2013r. o 10:58
GosiaG napisał(a): Religia boga -znane
Religia ojczyzny-patriotyzm
Religia honoru-wartości moralne opracowane przeważnie przez wyznawców tych dwu poprzednich

Technologię oddziaływania religii na ''miliony'' , większość zna - więc nie będę zanudzać ;)

Technologie religii, ktore oddzialywaly na miliony (komunizm, faszyzm) juz padly. Wiara nie jest technologia wiec trwa, a Jezus bedzie z nami az do skonczenia swiata. Nie istnieja takie twory jak religia boga (Boga), religia ojczyzny, religia honoru.
9879
#panda nieaktywny
27 stycznia 2013r. o 11:05
GosiaG napisał(a):
Tak , pamiętam te słowa JPII .Wtedy też myślałam że dzieje się coś niewiarygodnego. Aż do słów mamy rankiem 13-go, pewnego grudnia- ''wojna''.
[...]

są między nami różnice światopoglądowe, dlatego na jedno zdarzenie dzisiaj już historyczne, patrzymy odmiennie i oceniamy odmiennie.

Używasz do kwestii duchowych określenia "technologie"? miałaś na myśli "techniki"? Dla mnie żadne techniki nie mają znaczenia. Ateiści lubią sobie siłę wiary porównywać i tłumaczyćtechnikami. Ja po prostu wierzę, nie potrzebuję dowodów.

Ponadto jest ta znacząca, wiele mówiąca "wolna wola" . I ja tę wolną wolę również Twoją szanuję. :) i liczę na vice versa...

ps. mam nadzieję, że o stan wojenny nie oskarżasz JPII?
8375
#GosiaG nieaktywny
27 stycznia 2013r. o 11:06
parenti napisał(a):

Nie istnieja takie twory jak religia boga (Boga), religia ojczyzny, religia honoru.

No tak, faktycznie nie ma takich w Wikipedii - tak samo jak religii faszyzmu i komunizmu :]

Lilith ^^
~ niezalogowany
27 stycznia 2013r. o 11:09
panda napisał(a): ps. mam nadzieję, że o stan wojenny nie oskarżasz JPII?

Mam nadzieję , że nie wierzysz w to, że JPII obalił komunizm? :P
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza