Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Wszyscy jesteśmy politykami
~ niezalogowany
23 kwietnia 2013r. o 12:53
Przemyslaw napisał(a): To rozwlecze dyskusje i przy założeniu że pojawią się komentarze uczyni ją całkowicie nieczytelną .Zatem aby uporządkować polemikę złożyłem propozycję rozczłonkowanie pytań i odpowiedzi.Przykro mi ale hurtem nie podejmuję się polemiki.Moim zdaniem zaproponowana forma ułatwi dyskusję.
Pan Pytanie , ja odpowiedź.Już dawno można było tak zrobić.Ja nie liczę że Pana intencje są szczere ale skoro się zadeklarowałem , dotrzymam słowa.

Czy Ty człowieku myślisz ?
Odpisujesz i tyle ułatwiając sobie to cytowaniem bądź w inny sposób, na przykład :
Ad1.......................
Ad2.......................
Ad3....................... itd.
A później niech sobie komentują.
Nawjwidocznie brak Ci jaj na odpowiedź i zachowujesz się jak rozkapryszony smarkacz.
PS Kto przyjął tego pana do partii ? :D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
23 kwietnia 2013r. o 13:21
Jak nie kijem Go to pałą :)

Pannazdzieckiem napisał(a):
alter napisał(a):

8. "Jestem za zniesieniem podatku dochodowego dla pracowników budżetowych." - a tutaj się uśmiałem! co to za kuriozum? a dlaczego tylko dla pracowników budżetowych? nowy przywilej? to jakaś nowa szlachta nam powstanie? niby dlaczego to pracownicy budżetowi mają korzystać z tego przywileju? nowa Grecja? Racjonalne gospodarowanie to także rozsądne zarządzanie podatkami!

Ja się z tym postulatem zgadzam , wypłacana pensja netto, jak rozumiem, bez papierologii i obciążania budżetu podatkami. Netto na obecnym poziomie. Tak/ nie ?

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
10114
#alter nieaktywny
23 kwietnia 2013r. o 13:41
Panna nie wyręczaj PAnaM :)

Dopisane 23.04.2013r. o godz. 13:41:

miłego :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
5413
#Przemyslaw nieaktywny
23 kwietnia 2013r. o 13:43
Pannazdzieckiem napisał(a): Jak nie kijem Go to pałą :)

Pannazdzieckiem napisał(a):
alter napisał(a):

8. "Jestem za zniesieniem podatku dochodowego dla pracowników budżetowych." - a tutaj się uśmiałem! co to za kuriozum? a dlaczego tylko dla pracowników budżetowych? nowy przywilej? to jakaś nowa szlachta nam powstanie? niby dlaczego to pracownicy budżetowi mają korzystać z tego przywileju? nowa Grecja? Racjonalne gospodarowanie to także rozsądne zarządzanie podatkami!

Ja się z tym postulatem zgadzam , wypłacana pensja netto, jak rozumiem, bez papierologii i obciążania budżetu podatkami. Netto na obecnym poziomie. Tak/ nie ?
>
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
TAK - Każdy pieniądz wydawany na administrację to wyższy podatek dla przedsiębiorczości.Zatem powinna być stała jednolita dla wszystkich pracowników budżetowych stawka ZUS oraz zero podatku.
Na wszystkie składowe pensji pracowników budżetowych łożą pracownicy poza budżetowi.Te pieniądze można by przeznaczyć na podniesienie kwoty wolnej dla pracowników najemnych pracujących poza budżetem.A tym samym dać impuls dla koniunktury gospodarczej.Dla pracownika najemnego oznacza to po prostu podwyżkę pensji .Pensji , której nie można już szukać w kieszeniach pracodawców.

Szanuj innych i licz że w zamian uszanują Ciebie.
10114
#alter nieaktywny
23 kwietnia 2013r. o 22:27
Przemyslaw napisał(a):
TAK - Każdy pieniądz wydawany na administrację to wyższy podatek dla przedsiębiorczości.Zatem powinna być

stała jednolita dla wszystkich pracowników budżetowych stawka ZUS oraz zero podatku.
Na wszystkie składowe pensji pracowników budżetowych łożą pracownicy poza budżetowi.Te pieniądze można

by przeznaczyć na podniesienie kwoty wolnej dla pracowników najemnych pracujących poza budżetem.A tym

samym dać impuls dla koniunktury gospodarczej.Dla pracownika najemnego oznacza to po prostu podwyżkę

pensji .Pensji , której nie można już szukać w kieszeniach pracodawców.

Zastanawia mnie PanieM, gdzie Pan te swoje teorie wyszperał? Ze stron RP? to jest niebezpieczna utopia!

Otóż to, że administracja kosztuje to wiemy wszyscy. Nie tylko przedsiębiorcy za nią płacą! Za administrację płacą wszyscy obywatele. Pracujący w budżetówce, po za budżetówką, jak i przedsiębiorcy. A skąd Panu się biorą jakieś pieniądze, które chce Pan przeznaczyć na podniesienie kwoty wolnej dla "pracownika najemnego". To że Pan stworzy stawkę jednolitą na ZUS, czy też pozwoli budżetówce nie płacić podatków, wcale takich pieniędzy nie wygeneruje. Ponadto wyłączenie tak potężnej grupy pracowników budżetowych z systemu podatkowego niesie ze sobą wiele konsekwencji, które wcale nie dadzą nam oszczędności. Trzeba też mieć świadomość, że budżetówka, to pielęgniarki, policjanci, strażacy, urzędnicy, również urzędnicy ZUS, NBP, administracja ustawodawcza i wykonawcza. Zakładam, że wie Pan jak olbrzymie są rozbieżności w wysokościach ich pensji? To proszę zaproponować tę "jednolitą stawkę" na ZUS! I proszę od razu powiedzieć, kto pokryje różnice? Ile na tym straci ZUS? Kto jeszcze na tym straci? Ci najwyżej zarabiający? czy Ci z niższego szczebla? emeryci? To nie jest też w żadnym przypadku "impuls dla koniunktury gospodarczej", a pisanie o możliwości podwyżek pensji to już jest z pewnością populistyczna obietnica, których wiele słychać z ust polityków. Pieniądze, które chce Pan uzyskać na tych zmianach, są tak samo wirtualne, jak pieniądz fiduracyjny. Dobrym też przykładem jest Grecja, której błędów chyba PAn nie chce powielać?! Gdzie sektor budźetówki, urzędnicy przyznali sobie tyle przywilejów, że cała Europa musiała i jeszcze dalej musi na nich płacić. I co chyba nie jest bez znaczenia doprowadziło niemal do bankructwa Grecji. Dodatkowe pytanie, czy jednocześnie nie złamie się zasad sprawiedliwości społecznej. I najważniejsze, prawdopodobnie zwolnienie pewnej grupy z płacenia podatków jest wbrew konstytucji!

~s niezalogowany
23 kwietnia 2013r. o 22:47
Dlatego podatek dochodowy, jako ekonomiczny absurd, należałoby znieść całkowicie
10114
#alter nieaktywny
23 kwietnia 2013r. o 22:56
~s napisał(a): Dlatego podatek dochodowy, jako ekonomiczny absurd, należałoby znieść całkowicie

Tak, albo wszystkim, albo nikomu :) Podatek na funkcjonowanie państwa można ściągać w inny sposób, co zresztą też jest robione!

Dopisane 23.04.2013r. o godz. 22:56:

PanM na zwolnieniu z podatków sektora budżetowego, zamierza uzyskać jakieś środki, jak z kapelusza Coperfielda :)
Tymczasem zwolnienie z podatków zmniejszy wpływy do budżetu, a to oznacza w perspektywie podniesienie podatków dla innych grup społecznych. Z pewnością też nie pozwoli na żadne nowe miejsca pracy, żadne podwyżki pensji.

4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
24 kwietnia 2013r. o 6:55
Dobrze , że w ogóle ruszyliśmy z tą merytoryczną dyskusją. :)Panie Przemku , o ile zgadzam się z Panem w kwestii zniesienia podatku dochodowego od budżetówki , to nie rozumiem z jakiego powodu robi Pan ludziom wodę z mózgu pisząc :

„Te pieniądze można by przeznaczyć na podniesienie kwoty wolnej dla pracowników najemnych pracujących poza budżetem.”

Jakie pieniądze … fiducjarne ?

Jeśli sfera pozabudżetowa generuje 10 zł , a na dwóch pracowników budżetówki wydajemy 3 zł ( 1 zł Netto, Brutto 1,5 zł) to po zapłaceniu pensji zostaje nam 8 zł w budżecie . Obaj zwrócą do budżetu złotówkę podatku. Jeśli tegoż podatku mieli by nie płacić , to w puli zostaje również 8 zł i ni grosza więcej . Chyba , że czegoś nie wiem , albo moja matematyka jest zupełnie różna od Pańskiej. Jedyną korzyść jaką widzę to usprawnienie pracy Skarbówki, miej papierów i pracy dla urzędników, oraz pozytywny krok do uproszczenia systemu podatkowego, ale o tym przy innej okazji.

Miło , że zaczął Pan odpowiadać , ale proszę się nie zapędzać , bo rację ma Alter , ociera się Pan o populizm.
Nie bez znaczenia jest również pytanie Kolegi Altera, na ile Pańskie zdanie jest zbieżne z doktryną RP ?

Tyle z mojej strony, co dalej :(

Miłego dnia Wam życzę, czas porobić na urzędasów :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza