~majętny Stef napisał(a): A ja nie ogarniał twoich. Chodzisz na Bosaka, UE jest be, działalność gospodarczo rabunkowa Niemców jest miła a Putin chce nas sobie wziąć bo chociaż nie ma żadnych do tego przesłanek to zrobi to bo ma takie hobby od dzieciństwa.
Dlaczego Putin weźmie sobie biedną Polskę a nie bogatą Norwegię?
Oświeć mnie.
~ napisał(a): ....Dlaczego nas nienawidzą sasiedzi ? Litwini,Ukraińcy . Białorusini ? A może dlatego ,że byliśmy Panami ?
Wina jest po tzw. hrabiach ,szlachcie 2 morgowych itp. Oni spowodowali nienawiść Ukraińców,Białorusinów a szczególnie Litwinów do Polskich Panów...A my teraz wspieramy ...Banderowców ? A kim Oni są ? Czyż nie walczyli o niepodległosc ? Przeciwko ciemięzcom czyli polskim i ruskim panom?
Ot zagwozdka...
alter napisał(a):
Izo tzw. koszty dadzą najwięcej do myślenia Putinowi, jego oligarchom, i wszystkim Rosjanom. W przeciwnym razie pozostaje opcja wojny na szerszą skalę, albo kapitulacja.
Uważam, że dobrze że Polska zachowuje w tej chwili dystans do tych zakulisowych negocjacji. Wymaganie od Putinka dotrzymania obietnic jest nie do spełnienia, a co za tym idzie misja Merkel jest prawdopodobnie skazana na porażkę.
~Iza napisał(a): Alterze, trudno powiedzieć. Ja podchodzę sceptycznie co do gwarancji bezpieczeństwa wynikających z umów sojuszniczych.
~Iza napisał(a):
Ukraina jest dla nas lekcją, tyle że udzielaną na obcym terytorium.
~Iza napisał(a): A co do odrabiania lekcji... bardzo często na nasze postrzeganie świata, oprócz wiedzy, umiejętności analitycznego myślenia, itd., duży wpływ mają doświadczenia rodzinne.
:)
alter napisał(a): Jestem przeciwny agresywnej Rosji Putinka. Kto zna historię potrafi zrozumieć dlaczego.
...
Jestem proamerykański jedynie w tej mierze, w której USA jako największe mocarstwo świata oraz NATO stoi na straży naszego bezpieczeństwa, oraz kiedy służy to naszemu rozwojowi.