Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Emerytury Obywatelskie

11445
PanM
1 marca 2015r. o 13:05
Jednym z najsprawiedliwszych sposobów zabezpieczenia starości powinny być tzw " EMERYTURY OBYWATELSKIE "

Każdy obywatel po przekroczeniu pewnego wieku powinien otrzymać określoną ustawowo emeryturę .Nie mniejszą niż minimalna krajowa brutto .
Poprzedzone to powinno zostać kwotą wolną w tej samej wysokości.

Uzasadnienie*-*

Podatki sumaryczne w Polsce na które składa się wszystko to co państwo i samorządy pobierają we wszystkich formach sięgają 80 % .
Zatem każdy obywatel od urodzenia do osiągnięcia wieku emerytalnego płaci państwu tak wiele że bez problemu można mu potem wypłacić na ostatnie lata życia taką emeryturę.
Oczywiście związane to by było z likwidacją ZUS PUP i wielu takich tworów.
Oczywiście należy ustalić granicę lat jaką należy zamieszkiwać Polskę .
Osoby pracujące mają możliwość dodatkowego odłożenia sobie na wyższe świadczenia w funduszach lub kasach oszczędności lub w domu.
NFZ -- KAŻDY POWINIEN MIEĆ OBOWIĄZEK PŁACENIA NIEWIELKIEJ SKŁADKI ZDROWOTNEJ.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
1 marca 2015r. o 14:23
Komuno wróć?
~Jaka komuna ? niezalogowany
1 marca 2015r. o 14:31
~ napisał(a): Komuno wróć?

po mojemu to raczej zwrot części tego co przez całe życie zabierano.
~ja niezalogowany
1 marca 2015r. o 14:54
~ napisał(a): Komuno wróć?

Czyli w takim razie taka Kanada to wg ciebie kraj komunistyczny.
~ niezalogowany
1 marca 2015r. o 15:22
Dodatkowo każdemu wibrator i zapasowe baterie. Jak mawiał Palikot.
~N.A. niezalogowany
1 marca 2015r. o 15:49
Byłbym Panie Przemysławie prawie zgodzić się z Panem gdyby nie pewna zagwozdka...Otóż wiem ,że jestesmy prawie w jednym wieku ,obaj przepracowalismy ponad 40 lat...tyle ,że ja w przedsiębiorstwach płaciłem ZUS od zarobku a Pan jako przedsiębiorca od najniższej...Moja emerytura ma wynieść ok.2000 zł. A Pana ? (800zł?) W moim przypadku emerytura obywatelska była by mniejsza w Pana przypadku większa...
Zakładam ,że obaj dostalibyśmy w/g pomysłodawców 1200zł brutto...Tak więc może to raczej dla naszych dzieci ,które w dotychczasowym systemie nie będą w stanie przepracować na umowę o pracę wymaganych lat...
~ niezalogowany
1 marca 2015r. o 15:59
http://natemat.pl/112059,900-zlotych-emerytury-dla-kazdego-bez-wyjatku-to-socjalizm-w-czystej-formie-ale-skuteczny
~ niezalogowany
1 marca 2015r. o 17:19
~N.A. napisał(a): .. w przedsiębiorstwach płaciłem ZUS od zarobku a Pan jako przedsiębiorca od najniższej...Moja emerytura ma wynieść ok.2000 zł. A Pana ? (800zł?) W moim przypadku emerytura obywatelska była by mniejsza w Pana przypadku większa...
Zakładam ,że obaj dostalibyśmy w/g pomysłodawców 1200zł brutto...Tak więc może to raczej dla naszych dzieci...

Nie prawda. Przedsiębiorcy płacili ZUS od 60% średniej krajowej, to była najniższa składka, a jak ktoś chciał to od deklarowanej wyższej kwoty.
Te osoby, które teraz zaczynają dzialalność, płacą od najniższej krajowej.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza