Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

~warto przeczytać niezalogowany
15 maja 2014r. o 21:12
http://wiadomosci.onet.pl/krakow/klony-komisji-majatkowej-miliony-dla-gmin-zydowskich/gqgng
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Iza niezalogowany
15 maja 2014r. o 21:21
alter napisał(a):
Mądrościom ogólnikowym bardzo łatwo być mądrościami. (...)

Z tym co napisałeś, Alterze, to ja się akurat w dużym stopniu zgadzam. Na przestrzeni ostatnich 25 lat wiele zmieniło się na lepsze, są większe możliwości dla osób aktywnych, przedsiębiorczych, ale są też nowe problemy i uboczne, negatywne skutki tych przemian. Ale pojawiają się pytania, czy wszystko zostało wykonane należycie? Jeżeli nie, należy to zdiagnozować i skorygować . W naszym wypadku - przy wyborach.
Ja, z racji wykształcenia, mam bardziej techniczne podejście do tematu i dyskusji ;) .

E :) , w moim odczuciu, jedna z najbardziej wrażliwych, delikatnych i kulturalnych osób na forum, zwróciła uwagę na bardzo bolesne z kobiecego punktu widzenia skutki przemian - rozpad rodzin, nadmierny materializm, brak poczucia bezpieczeństwa oraz kultury w życiu publicznym.

Może warto, abyś wskazał pozytywy, uszczegółowił, bo jest ich sporo. Często bardziej zwracamy uwagę na to, co nas boli, natomiast sukcesy uznajemy za normę. :)

Pozdrawiam :)
10114
#alter nieaktywny
15 maja 2014r. o 23:52
~Iza napisał(a): Może warto, abyś wskazał pozytywy, uszczegółowił, bo jest ich sporo. Często bardziej zwracamy uwagę na to, co nas boli, natomiast sukcesy uznajemy za normę. :)

Pozytywy są widoczne dla wszystkich gołym okiem, kto ich nie dostrzega to ma problem ze wzrokiem :)

Gdyby wypunktować? skorzystałem ze ściagi :)

"- wzrost obrotów handlowych z krajami uni przez przedsiębiorstwa produkujące artykuły wysokiej jakości
- wzrost opłacalności eksportu w wyniku zmniejszenia kosztów przekraczania granicy
- napływ nowych technologii, oraz unowocześnienie metod gospodarowania i zarządzania gospodarką
- przyspieszenie rozwoju społeczno – gospodarczego jako skutek pomocy finansowej Unii (m.in. fundusze strukturalne) oraz napływu inwestycji zagranicznych
- swobodny przepływ towarów i kapitału
- zintegrowanie rynków kapitałowych uni i zniknięcie ryzyka kursowego gdy wprowadzone zostanie euro oraz obniżka transferów bankowych
- W latach 2004-2006 z budżetu Unii trafi do polskiego rolnictwa 7552 mln euro na płatności bezpośrednie
- popularyzacja zdrowej , ekologicznej żywności z Polski i jej eksport
- możliwość większej ilości zbytu i przetwórstwa produktów w kraju (nowoczesna technologia z państw uni) bądź za granicą
- łatwiejszy dostęp do technologii zachodniej
- otrzymanie dodatkowych pieniędzy z funduszów na rzecz rozwoju ( np. SAPARD, PHARE )
-dzierżawa a potem sprzedaż ziemi, która opłacalna będzie dla inwestora i drobnego rolnika
- możliwość swobodnego poruszania się na obszarze Unii bez kontroli granicznej dzięki czemu łatwiej podróżujemy po krajach zrzeszonych (podróże dostarczają nam też wiedzy m.in. o kulturze danego kraju)
- uznawanie świadectw szkolnych i dyplomów
- możliwość wyboru miejsca nauki w krajach UE
- więcej możliwości dofinansowania uczniów i studentów np. stypendia , pożyczki dla przedsiębiorczych studentów, pieniądze na ich badania naukowe itp.
- kształcenie języków obcych
- rozwijanie się kultury po przez integracje państw członkowskich"

Jeżeli chodzi o mnie osobiście? To poziom dobrobytu, możliwości finansowe, oraz korzystanie z życia? statystyki poszły w górę! Nie mogę narzekać ;)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
16 maja 2014r. o 0:18
alter napisał(a): ...
Jeżeli chodzi o mnie osobiście? To poziom dobrobytu, możliwości finansowe, oraz korzystanie z życia? statystyki poszły w górę! Nie mogę narzekać ;)

Cieszę się Twoim szczęściem , a pomyślałeś o innych ?

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~mir.ko niezalogowany
16 maja 2014r. o 0:26
3 miesiące temu 89 % polaków w ankiecie była zadowolona z wejścia Polski do UE. to chyba mówi samo za siebie
~ niezalogowany
16 maja 2014r. o 2:02
alter napisał(a): [

Pozytywy są widoczne dla wszystkich gołym okiem, kto ich nie dostrzega to ma problem ze wzrokiem :)
.....

Właśnie tacy, zarabiający nieco powyżej średniej krajowej będą najwierniej walczyć za ten system.
Ludzie o wielu twarzach, nick-ach, z zaburzeniami osobowości, pseudoznawcy rożnych dziedzin życia. Wystraszeni egocentrycy, bohatersko klikający w klawiaturę.

A każdy z nas ma na karku do spłacenia prawie 25 tys złotych.
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/poland
I dług rośnie.

A sondaże podają, jak to większość Polaków zachwyca się unią, i tylko coś tu zazgrzytało w tych sondażach - 74procent nie chce waluty euro w Polsce

ZUS prognozuje, że do 2060r. pozostanie nas niecałe 31mln.
ONZ nie ma złudzeń. Biorąc pod uwagę liczbę emigrantów w skali roku, ciągły spadek liczby urodzin szacuje liczbę Polaków na koniec wieku w granicach 16mln.
I jest to wersja optymistyczna.

A le takie altery, casablanki i im podobni będą piali z zachwytu, bo dano im zarobić 3tys na rękę, raz w roku pojadą na Majorkę i ze dwa razy w Alpy, z kanapkami w bagażniku, bo tak taniej.
~Iza niezalogowany
16 maja 2014r. o 5:49
alter napisał(a): Pozytywy są widoczne dla wszystkich gołym okiem, kto ich nie dostrzega to ma problem ze wzrokiem :)
Gdyby wypunktować? skorzystałem ze ściagi :)
(...)

Wśród wymienionych przez Ciebie pozytywnych aspektów pewne sprawy należy doprecyzować.

To nie tylko zniesienie ceł, ale i zmiany cen w Polsce związane z dostosowaniem do europejskich stawek VAT – ograniczenie preferencyjnej stawki VAT , np. dla towarów wrażliwych społecznie oraz wprowadzenie akcyzy na towary wcześniej nie podlegające tej regulacji.

To nie tylko napływ nowych, zagranicznych inwestycji w Polsce i swobodny przepływ kapitału, ale sprostanie presji konkurencyjnej ze strony gospodarki państw członkowskich ( sektor małych i średnich przedsiębiorstw, - nie wszystkie polskie przedsiębiorstwa poradziły z przystosowaniem do unijnych norm warunkujących dostęp towarów do rynku zachodniego).

To nie tylko wpompowanie pieniędzy w polskie rolnictwo, ale też ustalone limity produkcji rolnej i konsekwencje przekroczenia tych limitów , różnice w wielkości dopłat bezpośrednich między państwami Unii, a także wzrost cen środków do produkcji i wysokie wymogi dotyczące produkcji rolnej.

To nie tylko rozwój kultury, ale też przyjęcie obcych nam norm kulturowych .

Swobodny przepływ ludności to nie tylko podróżowanie , ale opuszczanie Polski przez fachowców, ludzi wykształconych, młodzież , a obecnie już całe rodziny, konsekwencji demograficznych raczej nie trzeba wyjaśniać.

W kwestii przyjęcia wspólnej waluty, kryzys w Unii pokazał zagrożenia związanie ze wspólną walutą wśród państw o zróżnicowanym poziomie gospodarczym i braku możliwości zastosowania instrumentów polityki pieniężnej stosowanych w sytuacjach kryzysowych.

To tak na szybko ;) , ja też nie narzekam na osobistą sytuację ekonomiczną , jest dobra, ale raczej nie kojarzę jej z przystąpieniem do UE :D .

Miłego dnia :)
6979
E
16 maja 2014r. o 6:29
Izo :) gdy czytałam post Altera, pomyślałam, że warto uzupełnić Jego wypowiedź, aby ocena pozytywów była pełniejsza, bardziej obiektywna, ale...ubiegłaś mnie.
Miłego :)

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza