Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Powszechny dostęp do broni palnej

4705
#mirek_2005 nieaktywny
30 lipca 2016r. o 9:20
DP napisał(a):
~ali napisał(a):
~ napisał(a):
Broń sama w sobie nie jest zła, działa odstraszająco, ważne do czego ma być użyta, czy do ewentualnej obrony własnej, czy do napaści i agresji.

Nie zgodzę się z tym, broń w każdym z wymienionych przez Ciebie przypadków służy zadawaniu bólu, jest więc zła. Do czego innego może służyć, przecież nie po to jest pistolet by nim gwoździe wbijać.

Zgadzam się z tym
broń to zło,a złu trzeba przeciwdziałać

Właśnie dla sprawdzenia tej "teorii" wziąłem do ręki kilka jak i pojedyncze jednostki broni i poza żelastwem nie widzę w tym zła. Jak można mieć pretensje, że tak to nazwę do kawałka żelastwa, które jedynie w rękach złego człowieka może stać się złem...
Jak wy ludzie żyjecie, bo na każdym kroku jet jakaś broń: noże, siekiery, młotki, gwoździe, butelki, samochody itp. itd.

www.psieszkolenie.pl www.edukacjazawodowa.pl www.rzeczoznawca-boleslawiec.pl www.ksgranica.pl
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
6979
E
30 lipca 2016r. o 9:28
~ napisał(a): I warty realizacji :)

Jak najbardziej :)

Dopisane 30.07.2016r. o godz. 09:28:

Obowiązki wzywają :)

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
11445
PanM
30 lipca 2016r. o 9:45
Nawet gdy dostęp do broni stał by się powszechny , jej nabycie pozostaje w gestii każdego z osobna.Nie ma przymusu.
Zdecydowana większość posiadaczy nigdy nie zdecyduje się na jej użycie.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
4705
#mirek_2005 nieaktywny
30 lipca 2016r. o 10:01
PanM napisał(a): Nawet gdy dostęp do broni stał by się powszechny , jej nabycie pozostaje w gestii każdego z osobna.Nie ma przymusu.

Znam kilku posiadaczy broni palnej do celów ochrony osobistej. Co ciekawe, to pierwszy lub pierwsze dwa naboje są z ładunkiem gazowym. Oznacza to, że ci ludzie myślą ewidentnie o obronie, a nie czymś innym.
Przemysławie, zakładasz temat, niewiele się w nim udzielasz i stąd moje pytanie, czy posiadasz broń palną, czy strzelałeś, czy strzelasz, działasz w jakimś stowarzyszeniu, klubie sportowym o charakterze strzeleckim lub kolekcjonerskim broni? Pytam, bo chciałbym wiedzieć, czym się kierujesz, zakładając taki temat.

www.psieszkolenie.pl www.edukacjazawodowa.pl www.rzeczoznawca-boleslawiec.pl www.ksgranica.pl
11100
#Blackjack nieaktywny
30 lipca 2016r. o 10:02
PanM napisał(a): Nawet gdy dostęp do broni stał by się powszechny , jej nabycie pozostaje w gestii każdego z osobna.Nie ma przymusu.

Kto Panu broni wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na broń? Zakazu chyba nie ma.....

Nie wolno, Rin, absolutnie nie wolno przegryzać ludziom gardeł. (...) To nielegalne.
4705
#mirek_2005 nieaktywny
30 lipca 2016r. o 10:08
Blackjack napisał(a):

Kto Panu broni wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na broń? Zakazu chyba nie ma.....

Dobre... :)

11445
PanM
30 lipca 2016r. o 10:28
mirek_2005 napisał(a):
Blackjack napisał(a):

Poddając pod dyskusję ten temat , chciałem zwrócić uwagę na fakt że w Polsce zbyt wiele zależy od urzędniczych decyzji.
Moje poglądy zawarte są w przypisku poniżej każdego wpisu.
Jak najmniej państwa jak najwięcej swobody.
Swobody znaczy dowolności w podejmowaniu decyzji.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
11100
#Blackjack nieaktywny
30 lipca 2016r. o 10:45
Swoją drogą Mirek2005 nie odbieraj moich postów jako atak na Ciebie, cenię ludzi z pasją, z jakimś pomysłem na życie. Po prostu nie zgadzam się z niektórymi Twoimi poglądami. Myślę że dając teraz do ręki ludziom broń stała by się "masakra", zbyt dużo nieodpowiedzialnych ludzi na ulicach, zbyt dużo nerwów.
Myślę, że jako społeczeństwo do broni nie dorośliśmy, potrzeba wielu lat/ dziesięcioleci by do broni dorosnąć. No i zmiana prawa, bo teraz strzelając do napastnika, to możemy narobić sobie sporych problemów.
Następna sprawa to "odsiew" ludzi którym broni nie można nigdy dać, nie mam pomysłu jak to wykonać , obecne badania psycho to kpina...
Ostatnimi czasy było kilka wypadków w PL z udziałem dzieci i broni myśliwskiej, to pokazuje tylko jak dorośli ludzie są nieodpowiedzialni, a teraz pomyślmy jakby tej broni było u ludzi więcej.....
Ty pewnie nigdy nie zostawiłbyś naładowanego mauser'a w korytarzu mieszkania, a jednak są tacy co zostawili i ucierpiały dzieci.
Broń jeżeli ma być u ludzi to jedynie u odpowiedzialnych, ale jak to wykonać?

Dopisane 30.07.2016r. o godz. 10:45:

PanM napisał(a):
mirek_2005 napisał(a):
Blackjack napisał(a):

Poddając pod dyskusję ten temat , chciałem zwrócić uwagę na fakt że w Polsce zbyt wiele zależy od urzędniczych decyzji.
Moje poglądy zawarte są w przypisku poniżej każdego wpisu.
Jak najmniej państwa jak najwięcej swobody.
Swobody znaczy dowolności w podejmowaniu decyzji.

No ma Pan dowolność składa Pan wniosek lub nie :D

Nie wolno, Rin, absolutnie nie wolno przegryzać ludziom gardeł. (...) To nielegalne.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza