benpo napisał(a):
Ja wiem od czego zbawienie
~ napisał(a):
Po pierwsze trudno "kopiuj-wklej" nazywać pracą.
Po drugie - to powielany chłam wyprodukowany przez antyklerykałów.
Po trzecie to tylko załgana propaganda zawierająca kłamstwa, manipulacje i wypreparowane półprawdy.
Analizować tego nie ma sensu, bo wszystko wielokrotnie było wyjaśniane, prostowane..
~ napisał(a):
Kolejny zaprogramowany sekciarz.
Wypadałoby wiedzieć na początek to, że Jezus nie zostawił nam nawet jednego słowa na piśmie!
Cała historia Jezusa w Biblii ("Nowy Testament") - została spisana przez założony przez Niego Kościół już po Jego śmierci. Niektórzy jej autorzy w ogóle nie zetknęli się osobiście z Chrystusem (Marek, Paweł, prawdopodobnie też Łukasz).
Jesteś prawdopodobnie zmanipulowany przez sektę albo mało pojętny, jeśli widzisz sprzeczności między nauka Kościoła a Biblią.
Gdyby Chrystus nie potrzebował Kościoła to sam by spisał to co uważa za ważnie - a przecież nie zapisał ani słowa!. Zostawił depozyt swojej nauki założonemu przez siebie Kościołowi! I na koniec najważniejsze - zasada "tylko Biblia a nie Kościół jest niebiblijna(nie ma jej w bBiblii), więc przeczysz sam sobie! Proponuję zacząć jeszcze raz od religii klasa pierwsza, może akurat coś załapiesz../.
GosiaG napisał(a):Kiedyś było mało ludzi co umieli czytać i pisać, więc trzeba było im głosić w szczegułach, dziś każdy ma wolność kupić Biblię i ją czytać, kościół katolicki bowiem za posiadanie Biblii w domu w obecnym czasie nie morduje całej rodziny śmiercią, jak to czynił w śreniowieczu. I można się dowiedzieć z Ewangelii i z listów apostołów, np. list do Rzymian itd.benpo napisał(a):
Ja wiem od czego zbawienie
Wiem , ale nie powiem ?
Słaby z Ciebie misjonarz , skoro nie chcesz ujawnić 'dobrej nowiny' .
benpo napisał(a): kościół katolicki bowiem za posiadanie Biblii w domu w obecnym czasie nie morduje całej rodziny śmiercią, jak to czynił w śreniowieczu.
~ napisał(a):~Papuga napisał(a): Szacun benpo :* Napracowałeś się, nie ma co :)
Po pierwsze trudno "kopiuj-wklej" nazywać pracą.
Po drugie - to powielany chłam wyprodukowany przez antyklerykałów.
Po trzecie to tylko załgana propaganda zawierająca kłamstwa, manipulacje i wypreparowane półprawdy.
Analizować tego nie ma sensu, bo wszystko wielokrotnie było wyjaśniane, prostowane..
Polecam np.:
http://watchtower.org.pl/bednarski.php
http://www.piotrandryszczak.pl/
To tylko pierwsze z brzegu pozycje wyjaśniające "znawcom" historii Kościoła i Biblii, jak jest naprawdę
TOjsienka napisał(a):
to jakieś wydumania ściętej głowy raczej.
benpo napisał(a): ksiądz lub papierz, którzy znani są z tego że przekręcają Słowo Boże