~ napisał(a): Calahan napisał(a): ..Bóg czyni bardzo różne cuda, uwalnia, lecz, wskrzesza z martwych, przemawia i przemienia. Więc jak można wierzyć, że Boga nie ma?:)...
A widziałeś jakiś cud? Czy tylko słyszałeś? Zresztą, twoja sprawa. Wierz w co chcesz ale nie wymagaj aby wszyscy wierzyli. A co do pytania: "jak można wierzyć że Boga nie ma?" - odpowiadam: zwyczajnie, tak jak ja i miliony innych. :)
Witaj :). Tak, nie tylko widziałem ale i doświadczyłem, czy raczej doświadczam. Tym największym było nowo narodzenie i doświadczenie Bożej miłości. Jako polegając na Panu Jezusie Chrystusie dzięki modlitwie i Duchowi Świętemu mam relacje z Bogiem, więc świadomość Jego istnienia jest oczywista. Bóg zresztą przemawia do każdego kto chce Go prawdziwie szukać, a i nie tylko, bo nie raz działa wśród ludzi którzy jeszcze Go nie znają, ale kiedyś poznają.
Jest też ta ciemna strona, która większość ludzi zna, ale nie wie że czym jest. W ludziach którzy należą do Pana Jezusa może działać Duch Święty, ale w ludziach którzy należą do tego świata upadłego (czyli świata pod panowaniem diabła) działają również duchy nieczyste za sprawą grzechu człowieka.
Dlaczego należy głosić Ewangelie? Bo każdy potrzebuje pojednać się z Bogiem, doświadczyć uwolnienia i uwierzyć w Pana Jezus Chrystusa który zapłacił cenę za nasze grzechy. Można wierzyć w tyle różnych rzeczy, ale jeśli człowiek nie wierzy w Pana Jezusa Chrystusa to nie ma dla niego nadziei na życie wieczne. Bóg bardzo wyraźnie przekazał, że nie dano człowiekowi innego imienia w który by byli zbawieni. I tak ja piszesz, nie można wymagać by ktoś wierzył - człowiek musi tego pragnąć. Szatan będzie robić wszystko, by człowiek tego pragnienia nie miał, ale Bóg jest wszechmocny :)...