~Vertical napisał(a): widzę, kółeczko wzajemnej adoracji, więc pytanie konkretne co masz zamiar zrobić w tej radzie powiatu dla ludzi ? ale nie dla obcokrajowców którzy chcą tu otiwerać hipermarkety tylko dla pani z warzywniaka i dla młodych dla których nie ma pracy ? i żeby nie było populizmów jak masz zamiar to zrobić?
To jest, drogi Verticalu cholernie dobrze zadane pytanie. Bo prosząc mnie o brak populizmu zmuszasz mnie niejako do gadania "po ludzku". Powiem ci więc zupełnie szczerze - nic mnie bardziej nie wkurza niż wyborcze obietnice bez pokrycia. Szczególnie te bardzo konkretne, kiedy to ktoś kategorycznym tonem mówi, że zrobi "to i to", zapominając jednak często o wspominanym przez ciebie "jak".
Uniknę więc populizmu i pozostanę szczery. Radny stanie w ciągu swojej 4 letniej kadencji przed szeregiem dylematów, będzie miał bardzo wiele problemów do rozwiązania i okazji do tego, by się w jakiś sposób wykazać. Ma być rzecznikiem ludzi... ale nie biernym "przekaźnikiem" tylko kimś, kto obserwuje problemy innych, później podnosi je na forum publicznym. Idealnie byłoby, gdyby przy okazji proponował ich rozwiązanie.
Dlatego podczas dokonywania wyboru kogo obdarzyć swoim poparciem polecam szersze patrzenie na daną osobę. Nie dajcie się kupić jedną fajną, "konkretną" propozycją. Bo ta może okazać się z takich czy innych przyczyn niewykonalna. Lepiej jest stawiać na kogoś, kto sumiennie przepracuje 4 lata. Będzie skrupulatnie zajmował się sprawami narzuconymi przez porządek obrad, ale nie zabraknie mu ochoty do zgłoszenia niewygodnej interpelacji albo do tego, by jakąś sprawę po prostu załatwić.
W ten właśnie sposób działałem i działam jako redaktor Bolec.Info (zresztą robią tak również inni ludzie zaangażowani w portal) - nie tylko reagując na wiele próśb o pomoc, ale też samodzielnie poszukując, obserwując i działając. Uwierzcie mi, to o czym czytacie na Bolcu to często wierzchołek góry lodowej. Wiele spraw dla wielu ludzi udało nam się po prostu załatwić i później o tym nie pisaliśmy.
Chcesz więcej konkretów? Zerknij na moją stronę, na której znajdziesz tekst popełniony przeze mnie specjalnie na tą okazję:
http://krzysztofkrzeminski.pl/co-moge-zrobic/