Witam:)
Obejrzałem od 30 minuty również. Odpowiem tak-mówiący nie potrafi się wysłowić
Mówi coś o "solid state",urządzeniu z nieruchomymi elementami,które to potrafi wytwarzać,modulować fale itp. Przecież to generator fal (piła,trójkąt,sinusoida,prostokąt) o możliwości modulacji amplitudy,częstotliwości. Nie jest tajemnicą,że fale choćby "piłę" można wytworzyć za pomocą ładowania i rozładowywania kondensatorów w prawidłowo skonstruowanym układzie. Każdy kondensator to nic innego jak pojemnik energii,który ładuje się do określnej wartości nominalnej,po czym rozładowuje się. Czas ładowania i rozładowywania jest różny dla innej rodziny kondensatorów,wartości C itd.można w datasheet znaleźć. Fala kwadratowa? Czy każdy prostokąt jest kwadratem? Nie. Zatem jest to fala prostokątna (każdy kwadrat jest prostokątem) o wartości max i min.
Ale co najważniejsze. Jegomość mówi coś o energii niewidzialnej,pomiędzy elektronami. Wspominałeś teorię Szepowa,ja wspominałem rozważania Einsteina. Einstein powiedział,że Wszechświat jest niezmienny,nie rozszerza się. Ale żeby tak było,musi być jakaś "niewidzialna" energia,która utrzymuje ten stan. Einstein wprowadził wówczas stałą kosmologiczną,jak później stwierdził niepotrzebnie. Jego teoria nie spotkała się z aprobatą. Co po latach stwierdzono?Zaobserwowano rozszerzanie Wszechświata na podstawie obserwacji gwiazd.Szepow z kolei twierdzi,że istnieje również "niewidzialna" Nam energia,której nie można zmierzyć. Jego poglądy uznano za herezję,ale czy pozyskał takową energię? Rosjanie wszystko potrafią. Coś jednak jest w tych poglądach. Wszyscy trzej dostrzegli,ale nie potrafili tego pokazać,udowodnić. Mówi się o czarnej energii,a co Panowie w Szwajcarii kombinują,to Stwórca jeden raczy wiedzieć.
Rozładowanie kondensatora za pomocą "jednego impulsu" (patent z 1891) -czyli tzw.szpilki ,co bądź wyglądającej jak delta Diraca od "tyłu". Tak jak napisał Blackjack,każdy kondek ma stałą rozładowywania i naładowywania,raczej dalekie od wartości 0. Nawet fala prostokątna rozciągnięta jest w czasie. Jedynie szpilki,skoki są chwilowe,ich czas trwania jest bliski zero. Ale skoro czas jest bliski zero,to jaką max. wartość można wygenerować w takim czasie,albo z jakiej można zejść do zera? Piorun uderza w czasie większym niż 0. Z tego co mi wiadomo,perpetum nie istnieje.
"neutralne cząsteczki propagują ładunek"...."fala propaguje do cząsteczek"? Jeżeli mówi neutralne w sensie elektrycznym,to jak propagują ładunek,skoro mają tyle samo dodatnich co ujemnych? Ośrodek propaguje falę,np.akustyczną,poprzez zderzenia cząsteczek,drgania.Ale żeby propagował musi mieć przez co. Fala elektrostatyczna wg niego jest ściśnięta między cząsteczkami neutralnymi,nie oddziałując na cząsteczki neutralne. Ok,ale jak ma się to wówczas do energii wiązań między cząsteczkami? Jeżeli te cząsteczki pozostają w bezruchu,a jest wprowadzona energia z zewnątrz do struktury,to co kompensuje ją? Co z zasadą zachowania energii? Pewnie,dlatego wciąż tej energii nie widać.
"harmoniczne oscylacje rezonansowe" w kontekście prawa Ohma?
A co jeśli mam układ dwóch rezystorów,elementów biernych? Zakładamy,że nie ma wysokich częstotliwości Co wywołuje rezonans elementów w układzie prądu stałego?
Dlaczego on korzysta z dorobku technologii bazującej nie na tej Tesla,skoro wyśmiewa? Podesłałem Ci kiedyś link,odnośnie bezprzewodowego przesyłu energii? To są narazie prymitywne zastosowania teorii Tesla,jak ładowarki itp. Ale armia ma więcej pieniędzy na badania tego fenomenu.
;)
#Pannazdzieckiem nieaktywny 28 listopada 2016r. o 21:52
~_Alex napisał(a): ... Coś jednak jest w tych poglądach ...
No dokładnie :) Nawiasem , ładne wypracowanie Aleks :) Pytanko miałbym do Ciebie . Czy sądzisz , że można postawić znak równości pomiędzy stałą kosmologiczną Einsteina , oregonem Reicha i polami torsyjnymi Szypowa ? Bo jeśli można to zrobić , to widać wyraźnie , że mammy do czynienia z ostatecznym dowodem na istnienie Centralnego Planisty i to nie jest Jahwe , autor Biblii :)
Dobranoc :) ... chyba , że miałbyś ochotę zamienić jeszcze kilka słów :)
Dopisane 28.11.2016r. o godz. 21:52:
Aczkolwiek Jahwe, wraz z poplecznikami , ma również ogromne osiągnięcia w " rozwoju " tej nieszczęśliwej cywilizacji ... np.
Claiderman walący w klawisze fortepianu jest bez znaczenia . To forma klasyfikuje naszą egzystencję. A szkoda. Treść Nas Wędrowców jest ważniejsza. Ufam , że zgodzisz się Aleksie :)
Dobranoc :)
Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Witaj Wędrowcze:)
I tu dochodzimy do konkretu.,zwanym anomalią. Jedna anomialia jest pomijalna,dwie znośnie,ale trzy o czymś świadczą. Jest coś takiego jak rozkład gęstości prawdpodobieństwa. To apropo zasady nieoznaczoności.Nie możesz określić jednakowo i dokładnie pędu i położenia cząsteczki? Ale można oszacować z pewnym prawdopodobieństwem,bo ich rozkład gęstości opisuje funkcja Gaussa,czyli funkcja stanu.
Rozkład pozwala na oszacowanie,a nawet czasami wskazuje tendencję nie wprost. Przykład trywialny:wykonałeś trzy kroki,każdy do przodu. O czym to świadczy,że kolejne "prawdopodobnie" wykonasz w tym samym kierunku,tj. do przodu. Jest wiele rozkładów,które opisują pewne zależności.
Jeżeli pojawiają się trzy anomalię,tzn. że nie można je pomijać. Problem należy rozwiązać. Tym się zajmuje właśnie od lat Teoria Strun,a ich narzędziem eksperymentalnym jest akcelerator cząstek we Szwajcarii. Tylko tam w warunkach zbliżonych do doskonałych,można przyśpieszyć cząstki do prędkości bliskiej światła. Wyobrażasz sobie zderzenie dwóch cząstek z taką prędkością? Jaka to eneregia? Przy prędkości bliskiej światła obiekt ulega skróceniu Lorentza,magia, a jednak,dylatacja czasu, czy choćby zakrzywienie czasu i przestrzeni, jak kartki papieru. Badanie tej energii pod kątem strat,czy zysku pozwoli zapewne coś wyjaśnić,może obali jakieś Prawa Natury?
A teraz spójrz. Zapodałem link o fraktalu. Fraktal M ma to do siebie,że cechuje go samopodobieństwo jego części do całości. Elektron krąży wokół jądra,planety wokół Słońca..itp. Jest podobieństwo? Poprzez to podobieństwo-analogię można badać wielkie układy pod znanym już kątem,jak małe i na odwrót. Nie musimy robić już tego w ciemno. Jakie informacje dadzą wyniki,badania z akceleratora? Napewno pozwolą Nam przenieść swoje analizy,wyniki na inne obiekty,do których Nam daleko. Anioficzność to pokrewieństwo,taki polimorfizm jak w programach. Skąd się wziął polimorfizm w programowaniu objektowym? Z życia ludzkiego,obiektom w programach nadano życie,dzięki czemu są rodzice,dzieci i dziedziczenie. Daje to nieograniczone możliwości. Jesteś tam Stwórcą,bo decydujesz o ich narodzeniu (konstruktory) , bądź śmierci (destruktory). Gdy rejestrujesz się na jakieś stronie powoływany jest nowy obiekt do życia-Twoje konto,usuwając zaś konto z portalu destruktror niszczy ten obiekt.
Jest analogia do Nas,ludzi? Wspomniany kondensator to magazynier energii,ale nie może jej utrzymać na stałym poziomie-jak człowiek.
Wszystko to naczynie połączone,temat rzeka. Jesteś bardzo inteligentny i chwała Ci za to,że nie poddajesz się w poszukiwaniu. To czyni Cię wartościowym człowiekiem,bogatym.
Tak na marginesie. Czytnąłem,że masz córkę. Anioficzność wzięła się z życia. Geny są dziedziczone,permutują z genami przodków,te zaś z genami praprzodków itd..widzisz tu fraktal? Dlaczego dzieci popełniają często błędy zbliżone do rodziców?. To jest zwykła tendencja,którą można przewidzieć,trzeba tylko otworzyć Oczy.
#Pannazdzieckiem nieaktywny 29 listopada 2016r. o 6:00
Przyznam szczerze , że o fraktalizmie z punktu widzenia pokoleń , to nie pomyślałem. Ale zapewne masz rację , bo od lat twierdzę , że Świadomość ma również budowę fraktalną , jak cała Natura. Tak więc myślę , można powiedzieć ... jesteś Bogiem , bo od punktu Zero , Źródła , sferyczne , następujące po sobie Świadomości doprowadzają do Ciebie ;) Jesteś fraktalem Stwórcy , na wzór i podobieństwo :) Prawdopodobieństwo zaistnienia takiej normy być może w ogóle nie jest do wyliczenia ( dla mnie za wysokie progi :) ) , ale myślę sobie , że to trzeba czuć w Sercu . I ja czuję :) Tak na prawdę , to wszyscy jesteśmy Wędrowcami :) Trzeba tylko w Sercu poszukać Iskierki Stwórcy , żeby zrozumieć , że wszystko to co robimy służy gromadzeniu Informacji ... i przekazywaniu . Ale wracając do rzeczy , dziękuję za komplement Aleks i jestem pod wrażeniem Twej wiedzy ( gdzież mi równać ;) ) to jednak nie otrzymałem klarownej odpowiedzi na pytanko :) Mam rozumieć , że pola torsyjne Szypowa uważasz za anomalię ?
No i jest jeszcze teoria Harameina , gwóźdź do trumny współczesnej nauki , razem ze szwajcarskim akceleratorem i bozonami Higgsa :D
Polecam Ci pod rozpatrzenie :)
Miłego dnia :)
Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Uczeni wszystkich krajów główkowali co z tym światem, a panna znalazł na youtubie rozwiązanie zagadki życia. Brawo Ty.
Ciężko mi cokolwiek napisać, takiego natłoku bzdur dawno nie czytałem. Trochę mi wstyd, że w moim rodzimym mieście jest takie zacofanie i średniowiecze.
#Pannazdzieckiem nieaktywny 29 listopada 2016r. o 6:37
~ napisał(a): ... Brawo Ty.
...
Dziękuję za brawa i doceniam " wyrazy szacunku" , ale jeśli mieli byśmy dyskutować ( choć unikam dysput z mondrymi inaczej , jak diabeł święconej wody :D ) to na postawione tezy wypadało by postawić kontrargumenty . Tyle tylko , że jak ich brakuje , to mówi się , że stek bzdur. A może Kolega przybliży Teorię Strun , o której wspomina Aleks ? Albo wyjaśni czym jest ciemna materia ? O pardon , cóż może wyjaśnić " ciemna materia " ? :|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.